Veliki tjedan

Veliki tjedan je vremensko razdoblje od Cvjetnice do Uskrsa. Veliki tjedan počinje Cvjetnicom ili Nedjeljom Muke Gospodnje

Neki vjerski događaji nose sa sobom duboku emocionalnu i duhovnu težinu, preplićući se s tradicijom i vjerom. Jedan od takvih tjedana je Veliki tjedan, iznimno važno razdoblje za kršćane diljem svijeta. 

Ovaj tjedan, počevši od Cvjetnice, preko Velikog četvrtka, kroz Veliki petak pa sve do Velike Subote i Kristova Uskrsnuća Uskrsa, obilježava se kao vrijeme molitve i sjećanja na Isusovu muku, smrt i Uskrsnuće. 

Veliki četvrtak (28. ožujka) dan Posljednje večere, večernja Sveta misa je sjećanje dana kada je Isus Krist ustanovio sakrament Euharistije. To je dan kada se kršćani sjećaju Isusovih riječi dok je lomio kruh i dijelio ga svojim učenicima, istovremeno ih pozivajući da čine isto u njegovu spomen. Osim toga, na Veliki četvrtak se često prakticira obred pranja nogu, simbolizirajući služenje i poniznost, kao što je to učinio Isus. Na Veliki Četvrtak ujutro se slavi Sveta misa posvete ulja u katedralama i prvostolnicama gdje se okupe svi svećenici koji djeluju na području (nad)biskupije.

Veliki petak (29. ožujka) je dan Isusove smrti na križu, a za kršćane je to najtužniji dan u godini. Strogi post i nemrs! U crkvama diljem svijeta održavaju se obredi u znak sjećanja na Isusovu patnju i žrtvu za spasenje ljudi. Ovo je jedini dan u godini kada se ne slavi Sveta misa.

Križni put na brdo Hum kraj Mostara započinje u 15 sati!

Velika Subota (30. ožujka) predstavlja dan tišine i čekanja. To je dan kada se kršćani pripremaju za Uskrsnuće.

Uskrs (31. ožujka), najvažniji kršćanski blagdan, koji obilježava Isusovo uskrsnuće! Uskrsno jutro donosi radost i nadu, dok kršćani slave pobjedu nad smrću i obećanje vječnog života. Običaji poput tucanja ili traženja uskrsnih jaja i obiteljskih okupljanja dodaju veselje ovom danu. 

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0