Jezerac - Goranačko oko


Jezerac na Goranačkoj visoravni čini jedinstven prijelaz između hercegovačkog krša i goleti, Jezerac je svakako izvor pitke vode, koji je u blizini Škutorovih kuća na 830 m n/v.

Prema predajama, isti je pronađen prije 220 godina u razdoblju velike suše. Ovaj bunar ima živu vodu, a po predajama sagradili su ga stari Hrvati. Kako predaja veli, neki je čovjek primjetio svoga vola kako pije vodu ispod jednog busena ispod kojega je pronađena lokvica vode i to je razlog zbog kojega su ljudi kasnije vršili iskapanja.

Rezultat je bio pronalazak velikog kamenom ozidanog bunara, dubine i širine cca 9 metara, te 33 stepenice koje vode do njegova dna. Jezerac je mnogo puta bio spas goranačkog puka, a naročito u vrijeme velikih suša i gladi. U proteklom vremenu, tj. od 50-tih godina 20. stoljeća ovaj bunar se zapušta i pada u zaborav.

Skupina mještana ove župe obnavljaju bunar u ljeto 2004. godine i tako Jezerac dobiva svoj novi oblik. Ovaj iznimno zahtjevan posao župljana i svih onih koji su pridonijeli današnjem izgledu Jezerca hvale je vrijedno, kao i poticaj ostalima za obnovu svega onoga  što su nam ostavili naši preci.
                                                                                                                                                           Župa Goranci kod Mostara

 
  
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

V A Ž N O! Drage Hrvatice i Hrvati – državljani BiH koji živite izvan BiH! Prijavite se za glasovanje na izborima! Rok za prijavu, koja omogućava glasovanje državljanima BiH koji žive izvan BiH, istječe 19. srpnja 2022. godine, više na www.izbori.ba ili putem info-linije: +387 33/251-331 i +387/33 251-332 ili e-adresa: info@izbori.ba // Opći izbori u BiH: Za glasanje van države se prijavilo 55.000 birača

SLIKA MJESECA: Goranačka ljepota