Jezerac - Goranačko oko


Jezerac na Goranačkoj visoravni čini jedinstven prijelaz između hercegovačkog krša i goleti, Jezerac je svakako izvor pitke vode, koji je u blizini Škutorovih kuća na 830 m n/v.

Prema predajama, isti je pronađen prije 220 godina u razdoblju velike suše. Ovaj bunar ima živu vodu, a po predajama sagradili su ga stari Hrvati. Kako predaja veli, neki je čovjek primjetio svoga vola kako pije vodu ispod jednog busena ispod kojega je pronađena lokvica vode i to je razlog zbog kojega su ljudi kasnije vršili iskapanja.

Rezultat je bio pronalazak velikog kamenom ozidanog bunara, dubine i širine cca 9 metara, te 33 stepenice koje vode do njegova dna. Jezerac je mnogo puta bio spas goranačkog puka, a naročito u vrijeme velikih suša i gladi. U proteklom vremenu, tj. od 50-tih godina 20. stoljeća ovaj bunar se zapušta i pada u zaborav.

Skupina mještana ove župe obnavljaju bunar u ljeto 2004. godine i tako Jezerac dobiva svoj novi oblik. Ovaj iznimno zahtjevan posao župljana i svih onih koji su pridonijeli današnjem izgledu Jezerca hvale je vrijedno, kao i poticaj ostalima za obnovu svega onoga  što su nam ostavili naši preci.
                                                                                                                                                           Župa Goranci kod Mostara

 
  
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0