O Gorancima


Goranci su područje koje se nalazi nedaleko od Mostara, a karakterizira ga predivna i netaknuta priroda. Ovo područje je prirodna oaza mira i tišine, a nudi i mnoštvo aktivnosti za sve one koji žele pobjeći od gradske vreve. 

Goranci se prostiru na predivnoj prirodi i obuhvaćaju predivnu brdsku regiju koja je bogata raznolikom vegetacijom i raznolikim životinjskim vrstama. 

Osim prekrasne prirode, Goranci su također poznati po bogatoj kulturnoj baštini. U ovom području se nalaze brojne crkve, groblja, kapalice i spomenici koji su svjedoci dugog i bogatog povijesnog nasljeđa ovog kraja. 

Zbog svega ovoga, Goranci su idealno odredište za sve one koji žele pobjeći od gradske vreve i provedu dan u miru i tišini, uživajući u netaknutoj prirodi i otkrivajući bogatu kulturu i povijest ovog područja.

Ovaj goranski kraj na 700 m.n.m omeđen lijepim poljem, šumarcima i proplancima sa sjeverne i južne strane a sa zapada Čabuljom i njezinim najvećim vrhom Velika vlajna 1780 metara (n/v) je kao stvoren za različite vidove rekreacije ali i za sportska natjecanja poput biciklističkih utrka ili konjičkog sporta. 

Goranci danas imaju staze za šetnju, rekreaciju, vožnju biciklom ili jahanje konja što privlači sve veći broj ljubitelja prirode i rekreacije.

U Gorancima se nalazi župna crkva i dva katolička groblja (Pod Jelom i Rajičevo groblje). Goranci čine središnje mjesto župe u kojima se također nalazi župski ured. Današnji župnik je fra Ivan Ivanda. Više pogledajte ovdje.

ZASEOCI
Gradina, Podgradina, Goranačka gomila, Hamzevina, Raskršće, Miljevci, Modrave, Puzevina, Plandište, Vučjaci, Kulašin, Staro selo, Bašića Guvno, Sovići, Ćorići, Podčabulja, Potkosa, Dugolaza, Bačkaruša.

SUSJEDNA MJESTA
Bogodol, Raška Gora, Sovići, Planinica, Bile, Vrdi, Grabova Draga, Crnač, Drežnica, Gradac, Polog, Mostar.

ZNAMENITOSTI
U sredini sela se nalazi katolička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije s grobljem. Preko puta katoličkog groblja je pravoslavno groblje, više pogledajte ovdje.

Stara seoska škola, koja je tijekom rata (1992.) oštećena, od donatora je renovirana. Danas se prostorije koriste za raznorazne kulturne aktivnosti, probe Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva (HKUD) Goranci, tu su i prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Goranci, te razne aktivnosti Udruge Vilino polje i portala Goranci online.
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0