O GorancimaNa svojih 700 metara nad morem, 12 kilometara sjeverozapadno od Mostara, Goranci čine jedinstvenu prirodnu oazu koja pruža mir i zadovoljstvo svima koji posjete ovaj prirodni biser netaknutog i lijepog krajolika.

Ovaj goranski kraj omeđen lijepim poljem, šumarcima i proplancima sa sjeverne i južne strane a sa zapada Čabuljom i njezinim najvećim vrhom Velika vlajna 1780 metara (n/v) je kao stvoren za različite vidove rekreacije ali i za sportska natjecanja poput biciklističkih utrka ili konjičkog sporta. Goranci danas imaju 12 000 metara staza za šetnju, vožnju biciklom ili jahanje konja što privlači sve veći broj ljubitelja prirode i rekreacije.

ZASEOCI
Gradina, Podgradina, Goranačka gomila, Hamzevina, Raskršće, Miljevci, Modrave, Puzevina, Plandište, Vučjaci, Kulašin, Staro selo, Bašića Guvno, Sovići, Ćorići, Podčabulja, Potkosa, Dugolaza, Bačkaruša.

U Gorancima se nalazi župna crkva i dva katolička groblja (Pod Jelom i Rajičevo groblje). Goranci čine središnje mjesto župe u kojima se također nalazi župski ured. Današnji župnik je fra Ivan Ivanda.

SUSJEDNA MJESTA
Bogodol, Bile, Crnač, Drežnica, Gradac, Knešpolje, Mostar, Planinica, Polog, Raška Gora, Široki Brijeg, Vrdi, Grabova Draga , Sovići...

ZNAMENITOSTI
U sredini sela se nalazi katolička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije s grobljem. Preko puta katoličkog groblja je pravoslavno groblje.

Stara seoska škola, koja je tijekom rata (1992.) oštećena, od zapadnih donatora renovirana, danas se koristi za probe HKUD-a Goranci, razne sastanke te raznorazne kulturne manifestacije.

ZAŠTO GORANCI
Idilična harmonija savršenosti je najuvjerljiviji i najiskreniji odgovor na to pitanje. Tu frazu upotpuniti može samo riječ odmor i/ili opuštanje.

Neprocjenjivi biser prirode, svega 15 kilometara udaljen od Mostara, u potpunosti dâti mu naziv - bez obzira na godišnje doba. Savršeno očuvan okoliš, svjež zrak, raslinje svih vrsta usklađeno sa kamenitom podlogom, prostrani travnjaci, nepregledne brdovite daljine stopljene s nebom, spokojnost i opuštenost - sve što vam treba za okrijepu i odmor od svakodnevnice.

GASTRO PONUDA

Prekrasani ambijenti i odlična gastro ponuda:
  • Restoran konoba Goranci
  • Restoran konoba Kod Marinka 
  • Restoran Kod Dekića
  • Restoran i wellness centar Zlatni dol
Podijeli na:
V A Ž N O! Drage Hrvatice i Hrvati – državljani BiH koji živite izvan BiH! Prijavite se za glasovanje na izborima! Rok za prijavu, koja omogućava glasovanje državljanima BiH koji žive izvan BiH, istječe 19. srpnja 2022. godine, više na www.izbori.ba ili putem info-linije: +387 33/251-331 i +387/33 251-332 ili e-adresa: info@izbori.ba // Opći izbori u BiH: Za glasanje van države se prijavilo 55.000 birača

SLIKA MJESECA: Goranačka ljepota