Skandal u Dalmaciji: Skiper tonućeg glisera ostavljen bez pomoći

Nedavna snimka koja je postala viralna na društvenim mrežama pokazuje dramatičnu situaciju u kojoj gliser u Dalmaciji tone dok se njegov skiper bori da ga spasi koristeći kantu za izbacivanje mora

Video snimljen s obližnjeg broda prikazuje skipera u očajničkoj borbi, dok su drugi plivači i brodovi prisutni na sceni. Nažalost, gliser je na kraju potonuo, a trenutni detalji o točnoj lokaciji i vremenu incidenta još uvijek nisu poznati.

Ova snimka je izazvala lavinu kritika prema osobama koje su prisustvovale incidentu, ali nisu pružile pomoć skiperu. Među onima koji su javno izrazili svoj gnjev je i Dubrovčanin Nikša Smojver, vlasnik Obrta za iznajmljivanje plovnih objekata. Smojver, koji ima dugogodišnje iskustvo u pomorskom sektoru, osudio je ponašanje svjedoka koji su snimali incident umjesto da pomognu.

"Treba vas kazneno goniti," započinje Smojver svoju oštru reakciju na društvenim mrežama. "Dugo se bavim ovim poslom i znam koliko je teško kad vam je potrebna pomoć na moru. Ova snimka je došla do mene i ne mogu se pomiriti s onim što vidim."

Smojver je posebno kritičan prema onima koji su samo snimali umjesto da reagiraju. "Sram da vas bude svi koji ste bili oko glisera, gledali i snimali što se događa. Nitko nije uskočio da pomogne – vezati brod, okružiti ga, pomoći u smanjenju prodora mora ili pronaći privremeno rješenje za zaustavljanje potonuća. Moglo se učiniti puno toga, a vi ste samo gledali i podsmjehivali se."

Smojver je naglasio da bi trebali postojati zakonski okviri za kazneno gonjenje onih koji zanemaruju dužnost pomoći na moru. "Na moru se treba pomoći svakome u nevolji, čak i kada je riječ o neprijatelju. Smatram da bi zakon trebao predviđati kazne za one koji zanemaruju obavezu pomoći."

Kritike Smojvera podržali su i mnogi drugi korisnici društvenih mreža. U komentarima su se mogli vidjeti izrazi nevjerice i ljutnje zbog nehumanog ponašanja prisutnih. "Ne mogu vjerovati da mu ljudi nisu pomogli. Prestrašno," jedan je od komentara. "U što smo se kao društvo pretvorili? Ovo pokazuje nedostatak empatije i ljudskosti," dodao je drugi.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0