Sjećanje na 31. godišnjicu osnutka Hrvatske Republike Herceg-Bosne, svečano u Mostaru i Grudama

Danas, 28. kolovoza, obilježava se 31. godišnjica proglašenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR Herceg-Bosna), važnog povijesnog trenutka u razvoju Bosne i Hercegovine

Ova administrativna jedinica, koja je utemeljena 1991. godine kao Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, značajno je oblikovala političku i društvenu strukturu regije tijekom ratnih godina.

HR Herceg-Bosna nastala je iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, koja je osnovana 18. studenoga 1991. kao odgovor na srpsku agresiju koja je zahvatila Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U kontekstu tadašnjih ratnih prilika i političkih turbulencija, hrvatsko političko vodstvo odlučilo je preoblikovati ovu zajednicu u Republiku, čime je 28. kolovoza 1993. godine službeno uspostavljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

Republika Herceg-Bosna bila je važan igrač u složenom političkom mozaiku tog doba. Kao politička i administrativna jedinica, HR Herceg-Bosna potpisala je Washingtonski sporazum 18. ožujka 1994. godine. Ovaj sporazum, kojim su se uspostavile osnove za stvaranje Federacije BiH, bio je ključan za buduće političko uređenje Bosne i Hercegovine. Cilj sporazuma bio je stvaranje federacije koja bi ujedinila hrvatski i bošnjački narod, s perspektivom kasnijeg federaliziranja cijele države.

HR Herceg-Bosna nastavila je postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. godine, sve do 14. kolovoza 1996. godine, kada je službeno prestala postojati. Na taj dan, sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene su na Vladu Federacije BiH, čime je završeno njezino postojanje kao samostalnog entiteta.

Tijekom svog postojanja, Hrvatska Republika Herceg-Bosna obuhvaćala je površinu od 10.950 četvornih kilometara, što čini 21,4% ukupne površine Bosne i Hercegovine. U njezin sastav ulazilo je 30 općina, među kojima su se nalazili gradovi i područja poput Jajca, Kreševa, Busovače, Viteza, Novog Travnika, Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog i mnogih drugih. 

Ova obljetnica podsjeća na složene političke procese i povijesne okolnosti koje su oblikovale regiju. Hrvatska Republika Herceg-Bosna ostaje važan dio povijesti Bosne i Hercegovine, simbolizirajući vrijeme kada su se političke i teritorijalne prilike brzo mijenjale pod utjecajem ratnih događanja i međunarodnih pregovora.

  
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0