APARTMANI Omiljeni svećenik se snašao za novi izvor prihoda

Svake godine svjedoci smo porasta broja turističkih smještaja, bilo da se radi o luksuznim apartmanima, preuređenim garažama ili obiteljskim stanovima

Ovaj trend sada uključuje i neobičan primjer – crkvene prostorije u Neumu koje su pretvorene u turistički smještaj, piše index.hr.

Crkveni objekti kao turistička drstinacija

U crkvi svetog Nikole u Neumu, nedaleko od glavnog ulaza, smješteni su apartmani koji se od ove godine iznajmljuju turistima pod imenom "Zvijezda mora". Iako ovo može zvučati neobično, apartmani nude atraktivne sadržaje s pogledom na more, samo 500 metara udaljeni od obale. Gosti mogu birati između devet apartmana različitih veličina, od malog studija do prostranog apartmana s tri spavaće sobe. Cijene variraju, pri čemu najniža iznosi 99 eura po noćenju za studio, dok je cijena za veći apartman 916 eura za četiri noćenja. Smještaj je ocijenjen visoko, s ocjenom 9.3, te nudi besplatan parking i Wi-Fi.

Službena objašnjenja i financieranje

Prema riječima don Mladena Šutala, svećenika župe Gospe od Zdravlja, koja upravlja apartmanima, projekt se realizirao u neuređenim prostorijama ispod crkve. Ove prostorije su renovirane tijekom prošle i ove godine i sada služe kao turistički smještaj. Iako je upisan kao vlasnik apartmana, don Mladen ističe da su apartmani u vlasništvu župe, te da prihod od iznajmljivanja ide za održavanje crkvenih objekata.

Svećenik je naglasio da je ovo uobičajena praksa, s obzirom da mnoge crkvene institucije širom svijeta koriste svoje prostore za dodatni prihod. Iako je naveo da će sredstva od iznajmljivanja pomoći u održavanju crkve, detalji o financiranju renovacije nisu pruženi.

Slične prakse

Ova praksa nije jedinstvena. U Hrvatskoj su, primjerice, časne sestre u Dubrovniku iznajmljivale sobe, dok je župnik iz Starigrada Paklenice vodio kamp u svojoj župi. Iako su ovakvi modeli legalni i često koristeće crkvene prostore, postavlja se pitanje je li bolje da ti prostori služe za pomoć ljudima u potrebi umjesto za turističke svrhe.

Ova promjena u korištenju crkvenih prostora ističe kako crkve traže inovativne načine za generiranje prihoda.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0