Na Veliki petak tradicionalni Križni put na mostarskoj Kalvariji – Humu

Veliki petak, dan koji u kršćanskom kalendaru obilježava Kristovu smrt na križu, za vjernike diljem svijeta predstavlja vrijeme dubokog razmatranja i molitve

U gradu Mostaru, vjernici već godinama mostarske župe i vjernici obilježavaju ovaj dan na poseban način - hodom stazom na mostarskoj Kalvariji – Humu, pišu Goranci online. 

Ovogodišnji Križni put na Humu planiran je za Veliki petak, 29. ožujka u 14 sati, a očekuje se na tisuće mostarskih vjernika. Tradicionalni Križni put na Humu predstavlja posebno iskustvo vjere i duhovnosti za vjernike Grada Mostara. Vjernici zajedno s braniteljima i pripadnicima OS BiH predmolit će pobožnost Križnoga puta predvođeni svećenicima, redovnicima i redovnicama grada Mostara.

Niti jedan drugi događaj nije tako simboličan kao hodanje stazom Križnog puta na Veliki petak. Četrnaest postaja Križnog puta simbolizira Kristov put do Golgote, mjesta gdje je bio raspet. Vjernici korak po korak razmatraju Kristovu patnju i muku, što im pomaže produbiti svoju vjeru i duhovni život. 

Staza Križnog puta na Humu vodi vjernike kroz slikovitu prirodu i prekrasne krajolike, što dodatno obogaćuje njihovo duhovno iskustvo. Hodanje uzbrdo također zahtijeva fizički napor, što simbolizira žrtvu i trpljenje. Svaki korak na tom putu podsjeća vjernike na Kristovu žrtvu za njihovu vjeru. 

Unatoč vremenskim izazovima, vjernici se uvijek rado okupljaju kako bi sudjelovali u ovom tradicionalnom obredu. Njihova vjera i predanost dodatno su vidljive kroz ovaj čin zajedničkog hoda i molitve. 

Očekuje se da će ovogodišnji Križni put na Humu okupiti veliki broj vjernika iz Mostara i okolnih područja. Bez obzira na vremenske uvjete, vjernici su odlučni u svojoj vjeri i spremni su se odazvati ovom pozivu na zajedničko hodanje i molitvu na Veliki petak.

Križni put na Humu ostaje neizostavan dio duhovnog života vjernika svih šest mostarskih župa: župa Marija Majka Crkve - Katedrala, franjevačka župa svetih Petra i Pavla, župa svetog Ivana Apostola i Evanđelista - Centar-Zalik, župa svetog Mateja Apostola i Evanđelista - Rudnik, župa svetog Tome Apostola - Bijeli Brijeg, župa svetih Marka i svetog Luke - Cim-Ilići.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0