Evo gdje se može glasovati na predstojećim izborima za Hrvatski sabor

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost za organiziranje glasanja državljana Republike Hrvatske koji borave na teritoriju BiH. Rok za registraciju je do 6. travnja 2024. godine

Ovo je izvijestilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, objavivši kako će glasanje biti organizirano u povodu izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Planirani datum za održavanje ovog glasanja je 16. i 17. travnja 2024. godine, s vremenom od 7:00 do 19:00 sati, na sedam različitih lokacija diljem Bosne i Hercegovine. 

Prema objavi Ministarstva vanjskih poslova, glasači državljani Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini će imati priliku glasati na sedam lokacija. 

  1. Kampus Sveučilišta u Mostaru
  2. Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu
  3. Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci
  4. Hrvatski kulturni centar "Sv. Franjo" u Tuzli
  5. Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u Livnu
  6. Osnovnu školu "Vitez" u Vitezu,
  7. Sportski kulturni centar u Orašju.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini već je prethodno pozvalo sve birače koji posjeduju državljanstvo Hrvatske da se registriraju kako bi mogli sudjelovati na izborima. Rok za registraciju je do 6. travnja 2024. godine. 

Birači mogu podnijeti zahtjeve za registraciju ukoliko imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a neće biti u mjestu svog prebivališta na dan održavanja izbora. Također, birači koji žele glasati izvan granica Hrvatske mogu podnijeti "Zahtjev za prethodnu registraciju" u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača. 

Ovaj korak otvara mogućnost za sudjelovanje državljana Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini u demokratskom procesu izbora za Hrvatski sabor, čime se omogućuje široka participacija građana unutar regije. Očekuje se da će ovaj proces unaprijediti suradnju između dviju zemalja te produbiti veze između građana Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

>> Kako se prijaviti za glasovanje na izborima u Hrvatskoj?

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0