U tijeku je devetnica u čast svetog Franje u Franjevačkoj crkvi u Mostaru

U srijedu, 25. rujna 2024., započela je devetnica u čast svetog Franje Asiškog, koja se obilježava svake godine uoči njegovog blagdana 4. listopada

Ovaj svetac, poznat kao zaštitnik franjevaca, siromaha, ekologa i životinja, inspirira mnoge svojom predanošću jednostavnom životu i ljubavi prema svim stvorenjima, pišu Goranci online.

Svake večeri tijekom devetnice, u 17:30, okupljaju se vjernici na franjevačku krunicu, nakon čega, u 18:00, slijedi sveta misa s propovijedi, posvećena svetom Franji. Ova devetnica pruža priliku za zajedništvo u molitvi i duhovnom promišljanju o naslijeđu koje je sveti Franjo ostavio.

Sveti Franjo Asiški, čije je pravo ime bilo Giovanni di Pietro di Bernardone, ostavio je dubok trag u povijesti Crkve. U pismu koje je tadašnji poglavar Reda manje braće, brat Ilija, poslao svim bratstvima u Europi, ističe se da je otac Franjo „prešao k Bogu“. Na mjestu gdje se taj „Prelazak“ dogodio, danas stoji Kapelica prelaska, simbolična točka gdje je Franjo napustio zemaljski život i otišao k svom Gospodinu.

Franjevačka obitelj posebno slavi ovaj trenutak kroz liturgijski obred Preminuća sv. Franje ili Transitusa, koji se održava 3. listopada navečer. Ova uočnica okuplja svećenike, časne sestre, svjetovne franjevce (trećare), framaše i sve one koji se žele prisjetiti svetog Franje i njegovog naslijeđa.

Na uočnicu svetoga Franje, 3. listopada 2024., u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla u Franjevačkoj, slavit će se sveta misa za cijelu franjevačku obitelj. Obred Preminuća započet će prije svete mise, a svi su pozvani, posebno svjetovni franjevci i framaši, kako bi zajedno proslavili ovaj značajan događaj.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0