Prosječna cijena tone peleta u BiH najniža u posljednje tri godine

Predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini, Goran Ivanović, dao je izjavu za portal Klix.ba u kojoj komentira stanje domaćeg tržišta peleta

Istaknuo je da prosječna cijena tone peleta iznosi 350 KM, što je najniža cijena u posljednje tri godine. Prema njegovim riječima, zalihe peleta su u dobrom stanju, no potražnja je bila slaba u proteklom razdoblju.

Ivanović objašnjava da je tijekom ljeta tržište dominirali strani kupci, a ove godine se prodavao pelet iz Južne Amerike, Azije i Ukrajine, što je izazvalo pritisak na europsko tržište. To je rezultiralo time da su se standardni kupci iz Bosne i Hercegovine okrenuli proizvođačima iz drugih regija. Dodatni problem predstavljala je zabrana izvoza peleta iz BiH, što je otežalo povratak na europsko tržište.

On smatra da će trenutne cijene ostati stabilne sljedećih mjesec ili mjesec i pol, što bi moglo pomoći u obnovi povjerenja potrošača. Naglasio je važnost stabilnog domaćeg tržišta za kvalitetnu prodaju.

Ivanović je također istaknuo da su niske cijene rezultat slabe potražnje i visokih temperatura tijekom prethodnih zimskih sezona, što je potrošače natjeralo da naprave zalihe peleta. Proizvođači su, stoga, prisiljeni prodavati po nižim cijenama, često bez ostvarivanja dobiti.

Kada je riječ o novim sustavima grijanja, poput toplotnih pumpi, Ivanović priznaje da se neki potrošači okreću tim rješenjima zbog viših cijena peleta i ranijih nestašica. Ističe da su tople zime dodatno smanjile potražnju, no predviđa da će hladne zime potaknuti potrošače da se vrate kvalitetnijim gorivima, kao što su peleti.

Osim toga, ukazuje na važnost kupovine kvalitetnog, certificiranog peleta, naglašavajući da se provode stroge kontrole certificiranih proizvođača. Upozorava da mnogi necertificirani proizvođači zavaravaju potrošače deklarirajući svoj pelet kao A1 kvalitet, dok samo pelet s oznakom ENplus A1 ispunjava te standarde.

Ivanović zaključuje da potrošači ne bi trebali očekivati ono što ne mogu dobiti od nekvalitetnog proizvoda.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0