27 godina od terorističkog napada u Mostaru i prvog u BiH, napadači još u bijegu

Na večer 18. rujna 1997. godine, Zapadni Mostar bio je mjesto stravičnog terorističkog napada autobombom. Napadači u bijegu, postavlja se pitanje da li je država ikad išta poduzela u vezi pronalaženja izvršitelja i nalogodavaca

Eksplozija se dogodila u Splitskoj ulici, ispred zgrade Policijske uprave Mostar i bivšeg MUP-a Herceg-Bosne, u 23:40 sati, ostavljajući za sobom 29 ozlijeđenih, uključujući troje policajaca.

Eksplozija je prouzročila stvaranje kratera širine 240 cm i dubine 85 cm. Šteta je bila ogromna: uništeno je 120 stanova, od kojih je 56 potpuno devastirano, te 120 automobila, od kojih je 46 potpuno uništeno. Ovaj brutalni napad odmah je izazvao veliku pažnju javnosti i sigurnosnih snaga, a prvi na mjestu događaja bili su pripadnici SFOR-a.

Istraga je započela dan nakon napada, uz vođenje krimpolicije Hercegovačko-neretvanske županije, uz podršku stručnjaka iz Zagreba i Splita. Ubrzo nakon incidenta, domaće i strane sigurnosne službe aktivirale su se u potrazi za počiniteljima. Bošnjački političari i mediji odmah su optužili Hrvate, uslijed tenzija koje su vladale nakon ujedinjenja policije u Mostaru i pobjede HDZ-a BiH na lokalnim izborima.

Političke analize sugerirale su tri moguća motiva za napad: politički, kriminalistički i teroristički. Prvi je bio usmjeren na destabilizaciju novouspostavljenih policijskih snaga, dok su drugi motivi uključivali osvetu od strane kriminalnih organizacija i želju za maksimalnim brojem žrtava i materijalnom štetom.

Kroz daljnje istražne radnje, otkriveno je da je glavni počinitelj napada bio Ahmed Zuhaira Handal iz Sudana. Njegovo ime javno je iznio glasnogovornik vehabijske zajednice u BiH, Alu Husin Imad, poznat kao Abu Hamza, koji je kazao da ova zajednica "ne opravdava, ali razumije zločin". Handal je napad izveo kao osvetu protiv Hrvatskog vijeća obrane.

Sudski postupak protiv Handala i njegovih petorice pomagača započeo je u svibnju 1998. godine. Handal je dobio kaznu od 10 godina zatvora, no ostao je u bijegu. Dvojica drugih sudionika, Ali Ahmed Ali Hamad iz Bahreina i Nebil Ali Hil, zvani Abu Jemen, dobili su kazne od osam i pet godina zatvora.

Teroristički napad autobombom u Zapadnom Mostaru 1997. godine ostavio je dubok trag u društvu i sigurnosnoj situaciji u regiji. Ovaj događaj podsjeća na složene političke i etničke tenzije koje su obilježile ratno razdoblje, ali i na važnost zajedničkog rada sigurnosnih snaga u prevenciji sličnih tragedija u budućnosti.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0