Lovci na blago bagerima oštetili ranokršćansku baziliku

Lokalitet Crkvina u tomislavgradskoj općini oskrnavljen je bagerima kojima su nepoznate osobe pokušale doći do nekog vrijednog otkrića

Budući da to područje krije mnogo legendi, jedna od njih govori o navodnom grobu u kojem se krije blago pa je to najvjerojatnije bio motiv da se teškim strojem ošteti lokalitet, piše Tomislavcity.

Nakon ovih iskapanja, iza devastatora, ostale su razbacane kosti te oskrnavljen zid ranokršćanske bazilike. Ovo je područje službeno registrirani arheološki lokalitet i saznanja o njemu datiraju još od prvih arheoloških istraživanja na ovim područjima koja su počela u vrijeme Austrougarske. 

Kako je za lokalne medije potvrdio Stipan Dilber, diplomirani arheolog i kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgrad, uništen je dobar dio arheoloških slojeva, ostatci konstrukcija i grobovi pokojnika koji su bili pokopani unutar bazilike. ''Samoprozvani istraživači ili pojedinci bez ikakve odgovornosti ili straha, upuštaju se u avanture uništavanja kulturnoga nasljeđa sa sigurnošću u to da neće trpjeti nikakve posljedice. 

Institucije vlasti, od najniže općinske razine do najviše državne, ne poduzimaju ništa za očuvanje kulturne baštine, što se očituje po naslovima u medijima svakoga tjedna o devastiranju arheoloških objekata, nakon čega se jako rijetko može pročitati da je netko za svoje djelo uistinu odgovarao na bilo kakav način'', rekao je Dilber za Tomislavcity. 

Ovo nije prvi put da se uništavaju arheološka nalazišta u duvanjskom kraju a da za njih nitko ne odgovara. Kraj bogat nalazištima nikako da pronađe način da zaštiti povijesno blago i da se samoprozvani arheolozi, odnosno lovci na blago koje kasnije preprodaju, spriječe u uništenju opipljive povijesti.

Ranije je Dilber za Bljesak.info rekao kako ove osobe uništavaju kontekst. ''U arheologiji je zapravo važniji kontekst od samog predmeta. Institucije koje bi trebale sprječavati pljačku su usporene, sve što možemo je u medijima upozoravati, ali ljudi moraju shvatiti da oni koji su zaljubljeni i kolekcionari, ne mogu iskopati arheološka nalazišta, za takvo nešto su jedini licencirani arheolozi, a ne kojekakvi kauboji s detektorima'', rekao je Dilber upozoravajući na stoljeće devastacije ovog područja.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0