Ovogodišnji urod mandarina prepolovljen

Iako su mandarine ove sezone iznimne kvalitete, berba je započela tjedan ranije nego obično, a otkupne cijene su niske

Neven Mataga, voćar iz Opuzena, ističe da je prošle godine ubrano oko 60.000 tona, dok se ove godine očekuje samo 30.000 tona. Razlozi su vremenske prilike koje su mandarinama nimalo išle u korist, pa se u neke nasade ove sezone čak ne isplati ni ulaziti. Umjesto očekivanih 40 tona po hektaru, proizvođači će brati samo 6-7 tona, a u nekim voćnjacima možda i ništa, piše Večernji list BH.

Mandarina je ove godine odlična po sladoru i sočnosti, a Mataga dodaje da se kvaliteta može mjeriti prema svim standardima. Iako su rane sorte poput Zorice rane i Chachare već u berbi, kiša je otežala posao beračima, kojih je sve teže pronaći. Otkupljuje se prva klasa po cijeni od 70 eurocenti, dok druga klasa donosi oko 30 centi. Unatoč tome, cijene su tek pet centi više nego lani, a proizvođači se nadaju da će se taj trend zadržati.

Nažalost, praksa je pokazala da s dolaskom domaće mandarine često kreće i uvoz, što smanjuje otkupne cijene i entuzijazam proizvođača. Mataga ističe da se površina pod mandarinama svake godine smanjuje, a 700 hektara nasada je zbog neuređenog zemljišnog vlasništva izbrisano iz ARKOD-a. To dodatno otežava situaciju jer proizvođači ne mogu legalno prodavati plodove niti osiguravati nasade.

Cijena mandarina u maloprodaji često je daleko od realnosti. Na tržnicama se cijene kreću od 1,50 do čak 4 eura, a mnoge su namirnice u trgovinama znatno skuplje nego što bi trebale biti. Mataga smatra da su visoke cijene rezultat nejasnog porijekla proizvoda, često iz uvoza.

Slična situacija je i s limunima, koji još nisu dozreli na neretvanskim poljima, a u trgovinama ih gotovo i nema. Cijena limuna u rinfuzi, koju je Vlada ograničila, raste, a dostupni su uglavnom samo u pakiranju od 0,5 kg. Mataga naglašava kako je proizvodnja limuna skupa i rizična, a konačna zarada često ne pokriva troškove.

Prema informacijama iz Konzuma, ove godine su količine limuna ograničene zbog klimatskih promjena, a cijene u maloprodaji rastu. Konzum planira plasman oko 3.000 tona domaćih mandarina iz doline Neretve, što bi moglo poboljšati situaciju na tržištu.

S obzirom na sve izazove s kojima se susreću proizvođači, budućnost mandarina i limuna u Hrvatskoj ostaje neizvjesna. Mnogi se nadaju da će se tržište stabilizirati, ali sve ovisi o vremenskim prilikama i potražnji.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0