Obnova čuvenog glavnog oltara iz Franjevačke crkve u Mostaru

Nedavno je obnovljen čuveni stari glavni oltar iz Franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, koji je mnogima bio poznat s arhivskih fotografija, a po izgledu sličan onome iz crkve u Gorancima

Oltar, koji datira iz 1901. godine, sada krasi Župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja u Rodoču, čime je nastavljena njegova bogata povijest i simbolika, piše fra Ante Marić za Mostar Forever.

Oltar je originalno postavljen u Franjevačku crkvu u Mostaru zahvaljujući fra Nikoli Šimoviću, a izradio ga je Ferdinand Stuflesser u svojoj radionici u Tirolu, nedaleko od Bolzana. U Mostar je prevezen željeznicom, i odmah je očarao svojim raskošnim detaljima i veličanstvenom izradom. 

Središnji dio oltara, iznad menze visoke jedan metar, dominira Tabernakulom oko kojeg su postavljeni kipovi dva anđela u poklonu. Iznad Tabernakula se uzdiže kip Blažene Djevice Marije, Kraljice neba i zemlje, koja u naručju drži malog Isusa. S lijeve strane je sveti Petar, s križem okrenutim naopako, simbolizirajući njegovu mučeničku smrt, dok je desno sveti Pavao, s pismima u jednoj i mačem u drugoj ruci, koji predstavlja snagu njegove vjere. Na vrhu oltara, na visini od 9,41 metar, nalazi se zlatni križ, dok vrh samog oltara krasi prikaz Boga Svestvoritelja i Svevladara, okruženog s dva kerubina.

Tijekom ratnih sukoba 1990-ih godina, oltar je sklonjen u Franjevački samostan, čime je sačuvan od uništenja. Obnova oltara započela je 2009. godine, a proces je okončan prošle godine u istoj radionici Ferdinanda Stuflessera, pod nadzorom prapraunuka originalnog tvorca. Oltar je vraćen u svoj prvobitni sjaj, pažljivo restauriran i očuvan kao dragocjeni dio kulturnog i vjerskog naslijeđa.

Na kraju, odlučeno je da oltar bude postavljen u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Rodoču, gdje sada ponosno stoji, svjedočeći o bogatoj povijesti i duhovnom značaju ovog kraja.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0