Zuckerberg: Bidenova vlada je tražila cenzuru sadržaja o covidu

Izvršni direktor koncerna Meta (bivši Facebook) Mark Zuckerberg tvrdi da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena vršila pritisak tražeći cenzuru sadržaja za vrijeme pandemije covida


Meta je vlasnik društvenih mreža kao što su Facebook, Instagram i WhatsApp. Zuckerberg je najavio da će na skorim predsjedničkim izborima u SAD-u biti neutralan, objavio je Financial Times.

U pismu predsjedniku odbora za pravosuđe Zastupničkog doma američkog Kongresa Jimu Jordanu, Zuckerberg je napisao da su visoki dužnosnici Bidenove administracije mjesecima “opetovano” pritisak na suradnike Meta-e s ciljem cenzuriranja određenih sadržaja vezanih za Covid-19, uključujući i one koji su objavljeni u obliku humora i satire.

“Vjerujem da je pritisak vlade bio pogrešan i žao mi je što nismo bili otvoreniji kad je riječ o tome”, napisao je Zuckerberg u pismu koje je odbor objavio na mreži X.

Zuckerberg tvrdi da će na izborima biti neutralan 
“Čvrsto vjerujem da ne bismo trebali kompromitirati naše standarde sadržaja zbog pritiska bilo koje administracije u bilo kojem smjeru. Spremni smo uzvratiti ako se ovako nešto ponovi”, napisao je Zuckerberg, ne navodeći na koji bi način mogao “uzvratiti”.

Zuckerberg je ponovio da njegova inicijativa Chan Zuckerberg neće dati potporu ni jednom čimbeniku na izborima. Ranije je donirao više od 400 milijuna dolara neprofitnim skupinama, uključujući Centar za tehnologiju i građanski život u Chicagu. Cilj je bio osigurati lokalnim izbornim strukturama odgovarajuće mehanizme za glasovanje tijekom pandemije, rekao je. Požalio se da je ta pomoć bila protumačena kao podrška jednoj strani. 

“Moj cilj je biti neutralan i ne preuzimati nikakvu ulogu na ovaj ili onaj način, kao ni izazvati dojam da imam neku ulogu. Stoga u ovome izbornom ciklusu ne namjeravam dati svoj doprinos”, poručio je.

Globalna rasprava o odnosu slobode govora i sigurnosti 
To se događa uslijed široke globalne rasprave o tome u kojoj bi mjeri društvene mreže trebale dati prednost slobodi govora ili pak sigurnosti na internetu. Raspravu je svojim objavama potaknuo milijarder i vlasnik X-a Elon Musk. 

On zagovara apsolutnu slobodu govora. Istraga se vodi i pod dojmom uhićenja izvršnog direktora mreže Telegram Pavela Durova u Francuskoj. Protiv njega se vodi istraga o navodnim propustima u upravljanju sadržajima na toj mreži.


Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0