FOTO Na Cimskoj bazilici slavljena Sveta misa

Na našem području, sve do nedavno, bila je gotovo zaboravljena i skrivena znamenitost iz IV. ili V. stoljeća poslije Krista – ostatci stare crkve, bazilike, poznati među lokalnim stanovništvom kao Crkvine

Ova drevna građevina svjedoči o prisutnosti kršćanstva na ovim prostorima prije nego su se Hrvati naselili u regiji, čime potvrđuje da su kršćani već tada živjeli, štovali Boga, imali svoju crkvu i ostavili traga, piše framost.com.

Arheološka istraživanja provedena 1966. godine na lokalitetu Crkvine u Cimu otkrila su da je u antičko doba na ovom blago padajućem terenu postojalo naselje. U kasnoantičko doba sagrađena je bazilika čiji su temelji danas jedini materijalni tragovi. Ova impozantna građevina bila je dovoljno značajna da neki istraživači pretpostavljaju kako je mogla predstavljati sjedište drevne biskupije u ovom dijelu svijeta. Time je Crkvina postala najstariji kulturni spomenik u Mostaru i okolici.

Sama bazilika iz ranog kršćanstva svjedoči o duhovno-kulturnom naslijeđu ovih prostora još iz davnih vremena. Temelji ove drevne crkve predstavljaju mjesto okupljanja koje se održava već više od 20 godina posljednje nedjelje u kolovozu. Na tom istom povijesnom lokalitetu i ove godine, služena je Sveta misa s početkom u 18 sati. Nakon mise, uslijedio je kratki kulturni program te skromno čašćenje svih prisutnih domaćim delicijama – sirom, vinom i uštipcima.

Sveto misno slavlje predvodio je fra Luka Marić. Okupljanje na Crkvini je važan kulturni događaj koji čuva i njeguje našu bogatu povijest i naslijeđe.

 
 
 
 
 
 
 
 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0