Danas su izbori za EU parlament, evo gdje možete glasovati u Mostaru

Hrvatski birači danas četvrti put glasaju na europskim izborima. Od 300 kandidata, koliko ih se nalazi na 25 izbornih lista, izabrat će 12 zastupnika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu

Osim u Hrvatskoj, birat će ih i u inozemstvu, u 40 država, na ukupno 6751 biračkom mjestu, od kojih je 98 u inozemstvu. Za razliku od nedavnih parlamentarnih izbora, na kojima su saborski zastupnici birani u 12 jedinica, na europskim izborima cijela Hrvatska te inozemstvo čine jednu izbornu jedinicu, a umjesto dva, u inozemstvu se glasa samo jedan dan, u nedjelju. 

Zbog vremenske razlike, prva biračka mjesta otvaraju se u Australiji u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu. Posljednje se otvara i zatvara biračko mjesto u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata. Pravo odlučivanja tko će ih idućih pet godina zastupati u Europskom parlamentu u Bruxellesu ima 3.731.860 birača, što je gotovo 100.000 birača manje u odnosu na iste izbore prije pet godina. 

Bira se između 25 lista 

Birati mogu između 25 lista, od kojih su 23 stranačke a dvije su nezavisne, odnosno liste grupe birača. Birač glasa tako da na glasačkom listiću zaokruži samo jednu od ponuđenih lista, a na njoj može zaokružiti i ime jednog kandidata kojeg želi, tj. može mu dati preferencijalni glas. 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) mislilo je i na gluhe i slijepe birače. Kako bi im olakšalo glasanje, za slijepe i slabovidne birače pripremilo je zvučne snimke svih 25 izbornih lista, a za gluhe i nagluhe upute i obavijesti na znakovnom jeziku i s titlovima dostupne su na mrežnoj stranici DIP-a. 

Glasovanje u Mostaru

Glasovati se može u Mostaru na adresi: Kampus Sveučilišta u Mostaru, Matice hrvatske bb, Mostar kao i kod nedavnih Parlamentarnih izbora u RH. Prezimena koja počinju od A do K glasuju na Ekonomskom, a od L do Ž na Filozofskom fakultetu.

Za kršenje izborne šutnje velike kazne 

Do nedjelje u 19 sati na snazi je izborna šutnja. Zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Isto vrijedi i za objavljivanje fotografija izbornih sudionika u sredstvima javnog priopćavanja, njihovih izjava i intervjua. Za one koji će kršiti izbornu šutnju na europskim su izborima, za razliku od parlamentarnih, propisane kazne, od 398 eura za fizičku osobu, od 1327 do 3981 eura za kandidata na izborima i odgovornu osobu u pravnoj osobi te od 13.272 do 66.361 eura za pravnu osobu, primjerice, političku stranku.

Hina / Goranci online

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0