FOTO Veliko okupljanje vjernika na Svetoj misi na Groblju mira na Bilima

Danas, na dan obilježavanja Europskog sjećanja na totalitarne režime, velik broj vjernika okupio se na Svetoj misi na Groblju mira na Bilima

Prije deset godina, 2013. godine, postavljen je kamen temeljac za izgradnju Groblja mira. Ovaj simbol trajnog sjećanja prvotno je planiran sa deset tisuća križeva do desete obljetnice od temeljenja. No, danas se na Groblju mira ponosno uzdiže čak 11 tisuća križeva iznad kojih bdije Gospa od žalosti - Pieta, piše Goranci online.

Svetu misu je predvodiio mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini u koncelebraciji sa još dvanaest svećenika, među kojima su bili i domaćin župnik fra Ivan Ivanda i fra Miljenko Mića Stojić.

U svojoj nadahnutoj homiliji, nadbiskup Tomo je istaknuo kako je suštinska svrha dolaska Isusa Krista na svijet - preodgojiti čovjekovo srce. 

- Iz srca čovjekova proizlaze mnoge negativne tendencije poput zlih namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljuba, lakomstva, opaosti i psovki. Podsjetio je da veličina i snaga Isusovog nauka ne ovise o gospodarskoj ili političkoj moći, teritorijalnoj ekspanziji ili tehničkoj opremljenosti. Umjesto toga, istaknuo je da je Kraljevstvo nebesko stanje koje se postiže življenjem prema Božjim načelima. Nadbiskup Tomo je podsjetio svoje slušatelje da Kraljevstvo nebesko može biti ostvareno u svakom vremenu, na svakom području i u svakom čovjeku, rekao je mons. Tomo.

- Danas kad se molimo za sve žrtve nasilja totalitarnih režima i ljudske zlobe na euharistijskim slavljima u Katoličkoj crkvi posvuda u svijetu naviješta odlomak iz Matejeva evanđelja čiji je sadržaj upravo Kraljevstvo nebesko, ovaj put ne radi se o prispodobama nego o kratkoj zgodi iz Isusova života, rekao je.

Zaključio je svoju homiliju riječima kako je misterij zla prožimao povijest, kako su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u dvadesetom stoljeću, naglasivši važnost čuvanja sjećanja na preminule.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako se hodočasnici već deset godina „prisjećaju i uče o ožiljcima hrvatskih predaka te samim time razmišljaju i o svojoj budućnosti“. 

- Nakon deset godina s ponosom možemo reći da smo otrgnuli od zaborava osam desetljeća pokušaja zatiranja jednog dijela naše povijesti. Kada smo krenuli prije deset godina mnogi nisu vjerovali da ćemo danas biti na ovoj razini. Cilj je bio da na desetu obljetnicu imamo deset tisuća križeva, a imamo ih više od 11 tisuća i želimo nastaviti dalje razvijati svu nužnu infrastrukturu da bi ovaj projekt bio ono što može biti na ponos svakom od nas - poručio je Čović. 

Čović je izjavio kako je siguran da će na Groblju mira kroz idućih nekoliko godina biti i pedesetak tisuća križeva te je pozvao sve koji podupiru ovaj projekt da nastave zajedno raditi te je najavio javnu raspravu o cjelovitom projektu kako bi se ovom lokalitetu dala konačna namjena.

- Povijesna dimenzija šalje jednu posebnu poruku, a to je da više nijedan zloćin i nijedan zločinac ne ostanu neistraženi. Nastavimo istraživati ono što je posebno vrijedno za naš narod, jedino istina do kraja će i nas osloboditi (…) Mnogi su svojim životima platili samo zbog toga što su vjerovali na svoj način, isticali svoju vjeru, jezik i kulturu na jedan poseban način. Svi se zajedno trebamo ugraditi u ovaj spomen-park i dati svoj doprinos da on bude na ponos svih nas – zaključio je Čović.

Fra Miljenko Mića Stojić izrazio je duboku zahvalnost svima koji su sudjelovali u izgradnji Groblja mira. Posebno je istaknuo ulogu don Tomo Vukšića, tadašnjeg vojnog biskupa i sadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa, te drugih biskupa i župnika koji su podržali ovu inicijativu. 

Posebno se ističe doprinos Nedjeljka Milićevića iz San Francisca, koji je prvi pružio dobrovoljni doprinos za izgradnju Groblja mira. Njegova velikodušnost i dobročinstvo omogućilo je postavljanje zvona na crkvi posvećenoj sv. Josipu Radniku njihovu elektrifikaciju te repliku Gospe i Isusa - Pieta, koja ima posebno značenje. 

Također, zahvale su upućene pokojnom don Ljubi Planiniću za njegovu ulogu od samog početka, kao i dr. Dragi Čoviću i HNS-u za ključnu podršku tijekom izgradnje. 

Na Svetoj misi su bili prisutni visoki dužnosnici, uključujući predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića, članicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - Darijanu Filipović, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a dr. Božu Ljubića, te ministre na svim razinama u BiH. 

Također, su se pridružili gosti iz Hrvatske među kojima su bili, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, europarlamentarka Željana Zovko, zastupnik u saboru RH dr. Zlatko Hasanbegović, Vladimir Šeks te drugi visoki dužnosnici. 

Za mjesec dana planiran je završetak ceste prema Dobriču. Radovi na Groblju mira se nastavljaju. Tako se uz postavljanje novih križeva, planira napraviti nepomični oltar u crkvi i krenuti s uređivanjem crkve. 

Ovo okupljanje je osim vjerskog značaja, također i podsjetnik na tešku povijest te važnost očuvanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima. 

Groblje mira na Bilima postalo je simbol mjesta gdje se sjećanje i pijetet prema preminulima stapaju s nadom u mirnu budućnost.

foto: Darko Glibić

 
 
 
 
 
 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0