Sve više uhićenih za lošu gradnju u Turskoj, urušavanje zgrada razotkrilo brojne manjkavosti

Potresi u Turskoj i Sriji otvorili su brojna pitanja kada je riječ o kvaliteti gradnje zgrada u tim zemljama


Potres u Turskoj i Siriji je bio veoma jak, na mjestu gdje se dodiruju dvije tektonske ploče, a izbjegavanjem konstruktivnih manjkavosti posljedice su mogle biti znatno blaže, prenosi klix.ba.

Sada je već izvjesno da su te greške nastale u tijekom projektiranja, posebno pred izvođenje kada su investitori ili vlasnici zgrada odlučili izvršiti promjene u cilju dobivanja što većeg slobodnog prostora, posebno u prizemlju ili na određenim katovima, gdje su većinom željeli smjestiti neki sadržaj kojima robusni nosivi elementi kao što su armirani betonski zidovi, smetaju. To je nažalost pogrešno ukoliko govorimo o projektiranju i građenju seizmički otpornih konstrukcija. 

Posljednje informacije koje govore da je više od od deset osoba iz građevinskog sektora uhićeno u Turskoj nakon urušavanja brojnih zgrada, opravadaju te sumnje. Među privedenima je poduzetnik iz pokrajine Gaziantep i jedanaest ljudi iz pokrajine Sanliurfa, navodi turska agencija DHA. 

Stravično urušavanje zgrada razotkrilo je nesavjesnu gradnju i nepoštivanje zakonskih propisa u gradnji čime su stanovnici praktički izgubili izglede za preživljavanje. Zbog toga u Turskoj ključa bijes stanovništva kako raste broj žrtava. Do sada je poginulo više od 25.000, a više od 80.000 je povrijeđenih. 

Državno tužiteljstvo počelo je nekoliko istraga u pokrajinama pogođenima potresom kao što su Kahramanmaras u kojoj je okrug Pazarcik, gdje je bio epicentar potresa. Tursko ministarstvo pravosuđa naredilo je državnim tužiteljima deset pokrajina da "otvore istrage o zločinima povezanima s potresima". 

U petak je policija na aerodromu Istanbula privela biznismena iz pokrajine Hatay koji je gradio luksuznu rezidenciju Renesansa, a ona se poput kule od karata urušila na stanare. Pokušavao je odletjeti u Crnu Goru. Javnost na to nije ostala nijema, te se tek sada očekuje epilog odgovornih za urušavanja novijih zgrada. 

Nekoliko američkih stručnjaka za protupotresnu gradnju, gledajući fotografije i video zapise zgrada koje su se složile poput palačinki, reklo je da je glavna greška već sad očigledna: To su neelastične betonske zgrade, koje imaju neodgovarajuću konfiguraciju željeznih armaturnih šipki što omogućuje da beton postane krt i eksplodira prema van, prenosi njemačka agencija dpa.

Sve ovo nagoviješta da nam slijedi velika državna akcija i "lov" na nesavjesne investitore i vlasnike. 

Zbog svih navedenih okolonosti, broj poginulih u potresima u Turskoj i Siriji premašit će 40.000, izjavio je u Adani podtajnik Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Griffiths. 

"Veoma je teško dati točnu procjenu, jer se  ruševine tek trebaju rasčistiti, ali sam siguran da će se broj poginulih u najmanju ruku udvostručiti", rekao je Griffiths televiziji Sky News, prenosi Tass. 

Nažalost, Sirija se mnogo teže nosi sa posljedicama ove tragedije zbog višegodišnjeg razornog građanskog rata.
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0