Kada posjetite svećenika, molimo vas da se sjetite

Da svećenik nije oženjen, niti će imati svoju obitelj. Bez žene, bez djece...

Njegova obitelj su njegovi župljani. On je duhovni otac u vjeri zajednici kojoj služi. Njegova budućnost je u slavlju euharistije na misi svaki dan, slušanju ispovijedi, pomazanju bolesnih, služenju onima koji mu dolaze za pomoć, piše Hercegovački portal.

Svećenik može služiti župi najmanje pet do sedam godina. Nakon toga može biti prebačen u drugu župu ili dodijeljen drugačiju ulogu u Crkvi. Oslanja se na svoj tim volontera, djelatnika i vjernih laika. Ne očekuj da će on biti tu cijelo vrijeme za tebe. 

Kad date novac Crkvi, možda vas iznenadi da novac nije za njega jer nijedan svećenik ne zarađuje fiksnu plaću. Dobivaju stipendiju za pokrivanje osnovnih troškova hrane, odjeće i putovanja. Svaku kunu štede za odlazak na odmor a veliki dio novca poklone im prijatelji, rodbina i dobronamjernici jer ne primaju plaću kao i mi ostali koji radimo. Dok radimo na određen iznos sati s dva slobodna dana u tjednu , svećenici očekuju da će biti na stand by 24/7. Zato se nemoj ljutiti ako ti ne odgovaraju kad ti trebaju. I oni su ljudi sa istom slabošću kao i mi.

Ako čujete da netko govori loše o određenom svećeniku, molim vas ispravite tu osobu i ne upuštajte se u besposlene tračeve bez da znate činjenice. Sjetite se da su sami i da će ponekad trebati društvo. Obratite pažnju na njihove emocionalne, fizičke i mentalne potrebe. Pratite ih ako je potrebno ili im ponudite pomoć ili čak prijevoz. 

Nije lako izaći sam u 2 ili 3 ujutro pogotovo u opasnim susjedstvu na savjetovanje ili čak pomazanje nekoga na samrti. Ako im netko dođe u ovakav sat po pomoć, mora ustati iz dubokog sna i još se očekuje da će ujutro slaviti misu. Tko je tu za njih kad su bolesni ili imaju hitne slučajeve usred noći? Ipak, oni su dužni obavljati svoje dužnosti jer ako ne oni, tko? 

Sjetite se njihovih rođendana, obljetnica ređenja i važnih događaja u njihovim životima. Slavite s njima, plačite s njima. Ponudite rame na koje ćete se osloniti. Ako padnu, ne osuđuj i ne kritiziraj. Podignite ih i pomozite im na njihovom životnom putovanju. Nemojte se uvrijediti ako ne ispune vaša očekivanja. Nijedan svećenik nije savršen. 

Zato čuvaj svoje svećenike, sjeti se onih koji su te krstili, potvrdili, vjenčali i pomazali. Oni koji nude mise za tvoje nakane i mole za tebe. Neka Bog blagoslovi naše svećenike u Isusovo ime, našeg vječnog velikog svećenika. Amen

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0