VIDEO Sudionici Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa na Bilima

Prvi dan znanstveno-stručnog skupa bio je u znaku obilska lokaliteta na Bilima. Sudionici su posjetili Misište, mjesto na kojemu se već više od 5 stoljeća služe mise, malo dalje je i uzvisina Oltar sa zavjetnom kapelicom kod kojega se svake godine slavi misa za lovce. Na ovom lokalitetu najpoznatije je Groblje mira...

U sklopu prvog dana skupa, koji je predviđen za terenski rad istraživača i posjet kulturno-povijesnim lokalitetima Grada Širokog Brijega i okolice, a kojeg organiziraju Institut za migracije i narodnosti (IMIN) iz Zagreba i Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (Društvo za DTKB) iz Širokoga Brijega, u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru (FF SUM) i Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) sudionici skupa su između ostalih mjesta posjetili i Memorijalni centar Groblje mira. 

U popodnevnim satima goste su dočekali djelatnici Memorijalnog centra na čelu s gospodinom Milom Pušićem, voditeljem Odjela za Drugi svjetski rat i poraće HNS-a i predsjednikom Udruge Mir International. Voditeljica ureda Memorijalnog centra Marijana Tomašević pozdravila je prisutne, provela ih kroz lokalitet te im predstavila projekt Memorijalnog centra Groblja mira, odnosno poruku koju širi jedno ovakvo spomen-područje. 

Nakon obilaska Groblja mira, članovi Memorijalnog centra zajedno sa sudionicima skupa uputili su se prema Otaru, povijesnom lokalitetu s drevnim ostatcima u neposrednoj blizini Groblja mira. 

Od davnina je tu bio podignut oltar (žrtvenik) na kojem se slavila sv. misa. Jedno vrijeme se s tom praksom prestalo, svetište je skoro bilo zaboravljeno i prepušteno propadanju. Prije 15-ak godina, zalaganjem pojedinaca i njihovih fratara, sve je promijenjeno nabolje i svake godine u rujnu ovdje se slavi sveta misa. 

Na Otaru je nastavljeno druženje uz razgovor i razgledavanje, a nakon toga su krenuli dalje u planirani posjet Franjevačkom samostanu i crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu u sklopu kojeg su posjetili i franjevačko ratno sklonište izgrađeno tijekom Drugoga svjetskog rata, u kojem je nakon što su 7.veljače 1945. partizani  osvojili samostan, ubijeno, a potom i zapaljeno 12 franjevaca. 

Posjetitelje je dočekao i proveo kroz sklonište fra Miljenko Stojić, Vicepostulator postupka mučeništva “fra Leo Petrović i 65 subraće”, koji je iscrpnim izlaganjem objasnio povijesnu važnost ovog skloništa te potrebu za očuvanjem spomena na ovakva mjesta.

grobljemira.info/goranci.online



Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0