CRVENI TJEDAN Fasade katedrala diljem svijeta upozoravaju na progon kršćana

Kampanja započinje službenim predstavljanjem Izvješća o kršćanima potlačenima zbog svoje vjere 2020./22. u Londonu te će se u nadolazećim tjednima predstaviti u drugim zemljama

Počeo je „Red Week“ (hrv. Crveni tjedan), kampanja Zaklade papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji za podizanje svijesti o vjerskoj slobodi i progonu kršćana, piše bitno.net.

Među ostalim, kampanja koja traje od 16. do 23. studenog uključuje i akciju osvjetljavanja crkvi, spomenika i zgrada diljem svijeta crvenom bojom u znak sjećanja na žrtve nasilja izazvanog mržnjom prema vjeri i kršenjem vjerskih sloboda. Kampanja započinje službenim predstavljanjem Izvješća o kršćanima potlačenima zbog svoje vjere 2020./22. u Londonu te će se u nadolazećim tjednima predstaviti u drugim zemljama. 

Dok se brojna događanja i akcije odvijaju kroz mjesec studeni, mnogi će se molitveni susreti diljem svijeta održati 23. studenog, navodi se na mrežnoj stranici Zaklade

Potvrđeno je kako će desetak katedrala biti osvjetljeno u Australiji, a stotinjak će zvona zvoniti u crkvama u Francuskoj. Šezdesetak župa u Njemačkoj također je potvrdilo sudjelovanje. 

Inače, „Red Week“ seže iz 2015. kada je brazilski ured Zaklade osvijetlio kip Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru kao znak solidarnosti s progonjenim kršćanima u Iraku. Iduće je godine, nadahnuta istom idejom, podružnica u Italiji osvijetlila Fontanu di Trevi. Podružnica u Ujedinjenom Kraljevstvu proširila je tu misao te je pokrenuta „Red Wednesday“ (Crvena srijeda) – dan posvećen sjećanju na progonjene kršćane na odabranu srijedu u studenom. Kako navodi Zaklada, kampanju su u Ujedinjenom Kraljevstvu prihvatile ne samo druge kršćanske konfesije, već i druge religije, time pokazujući svoju solidarnost. 

Prošle godine inicijativi se pridružila i Vrhbosanska nadbiskupija te je sarajevska prvostolnica bila „obojena“ u crveno od 17 do 24 sata 24. studenog. 

Ove godine Zaklada preporučuje crkvama da crvenu rasvjetu zadrže uključenom samo kratko vrijeme ili da je zamijene zvonjavom zvona, s obzirom na važeće propise o uštedi energije.

Podsjetimo, prošle godine u Mostaru je zasvijetlio Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače.

“Odlučili smo podržati ovu globalnu inicijativu i tako dati potporu kršćanima koji trpe. Posebno mi je drago da se nesuđena mostarska katedrala, (današnja je zgrada Hrvatskog doma Kosača sagrađena od materijala namijenjenog gradnji katedrale na zemljištu koje su komunisti oteli Mostarsko-duvanjskoj biskupiji) pridružila ovoj akciji te na ovaj način dala potporu sarajevskoj katedrali i svim kršćanima svijeta koji su izloženi progonima”, izjavio je ovom prigodom Danijel Vidović, direktor Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0