Na Planinici postavljena i blagoslovljena 'klupa rudara'

Danas je na istočnim obroncima brda Planinice iznad Mostara otkrivena i blagoslovljena 'klupa rudara'. Klupu su otkrili bivši rudar Jure Đinkić (1931.) i Jure Vidović (2010.), unuk pokojnog rudara Jure Vidovića, piše bljesak.info.

Blagoslovio ju je đakon Branimir Bevanda uz nazočnost još dvojice rudara (Ante Soče i Zorana Vladića), zatim potomaka drugih rudara i ostalih prisutnih. 'Klupa rudara" se nalazi na današnjoj planinarskoj stazi (zv.Japanska staza), koja vijuga od Vihovića, preko Planinice do Goranaca. Upravo tu, na Počivalima, u Ravnim stranama, spaja se nekadašnji pješački put iz Orlaca sa Austo-Ugarskim putem, koji vodi iz Vihovića. 

"Klupa rudara" je otkrivena i blagoslovljena upravo na blagdan sv. Jure (Jurevdan), koji se slavi 23. travnja, a postavljena je nešto raniije - 17. travnja 2021.

Rudar Jure Vidović često je znao reći: "Treba slaviti imendane, a ne rođendane!" 

Inače, klupa je postavljena kao sjećanje na sve rudare, koji su skoro jedno stoljeće kopali "crno zlato" u mostarskim rudnicima. Komorati (rudari), hodali su ovim putim iz Goranaca, Planinice, Vihovića, Orlaca..., do rudarskog okna - gdje su zarađivali kruh sa "sedam kora". 

Kako im je bilo po ovom kršu, samo su oni znali! I po kiši i po snijegu, bilo ljeto ili zima, trebalo je savladati ovaj hercegovački kamenjar i sići u utrobu zemlje. Isto tako i poslije zarađenog "šihta", s ruksakom na leđima, noseći namirnice višečlanoj obitelji. Koračali su umornim korakom, što brzim, što lakšim, uz Planinicu, iz dana u dan, iz godine u godinu. 

Inače, 'klupa rudara' zauzela je svoj tron na planinarskoj stazi, s posebnim pogledom na rudarsko jezero, na rudarska okna, čije je šupljine ispunila zelena Neretva.

Na sjedištu klupe izgraviran je 51 rudarski znak, koji su podijeljeni u tri polja. Broj 51 označava broj godina koliko je rudar Jure Vidović imao kad je otišao u rudarsku mirovinu. Broj od tri polja, označavaju da su Mostarski rudari kopali "crno zlato", u tri smjene. Zatim, svako polje je ispunjeno po 17 rudarskih znakova, što označava da je rudar Jure sa svojih 17 godina počeo raditi. 

Klupa je izrađena od metalne konstrukcije, koju je izradio Peđa Vuković, dugogodišnji mostarski planinar i član HPD "Prenj 1933. Mostar''. 

Idejno rješenje uradili su: Dragan Vidović i Branimir Babić, dok je grafičku pripremu uradio Edin Mravović, dipl. ing u poduzeću "Unis" Mostar. 

'Klupu rudara' su pomogli postaviti rudari, članovi rudarskih obitelji, te planinari.

Klupa rudara na obroncima Planinice 

PUTNIČE ! ZASTANI, ODMORI I POMISLI, KAKO SU NEKADA OVOM STAZOM HODILI KOPAČI "CRNOG ZLATA" U MOSTARSKOM RUDNIKU, IZ ORLACA, VIHOVIĆA, PLANINICE, GORANACA... (OBITELJ RUDARA JURE VIDOVIĆA 1931. - 2020.) 

23.4.2021.

  
 
 
Planinicapl

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0