Vremeplov | Stota obljetnica župe Goranci

 Ususret 150 godina župe Goranci, objavljujemo zanimljiv članak o stotoj obljetnici župe Goranci kada je otkrivena spomen ploča na crkvi u spomen fra Kreši Jukiću pod vodstvom fra Bona Krnedelja koji je u župi Goranci pastoralno djelovao tri godine od 1970.-1973. godine. Članak je objavljen u katoličkom mjesečniku Naša ognjišta 1973. godine.

Župa Goranci kod Mostara osnovana je 21. ožujka 1971. Pretprošle godine je trebalo slaviti stotu obljetnicu opstanka. Međutim, upravo petnaestak dana prije toga datuma umro je tadašnji župnik fra Krešo Jukić koji je bio neobično obljubljen kod župljana, te je proslava odgođena za više od godinu dana. 

21. prosinca 1972. držana je trodnevnica u župi kao priprema za proslavu stogodišnjeg ljubileja koja je održana u nedjelju 24. prosinca 1972. godine. Misu i svečanu propovijed držao je provincijal dr. fra Rufin Širić. Crkva je bila prepuna naroda, provincijal je čestitao Gorančanima ljubilej i kazao: "Neka vam je stretan početak novih sto godina vjere i vjernosti".

Za ovu zgodu napravljena je i spomen ploča pokojnom fra Kreši Jukiću i uzidana u vanjski zid crkve, a ona se sastoji od reljefa koji predstavlja fra Krešu onakva kakv je izgledao zadnjih dana svog župnikovanja u Gorancima. Ispod reljefa stoji natpis:

Ovu crkvu obnoviše i zvonik sagradiše vjernici župe Goranci pod vodstvom župnika pok. fra Kreše Jukića (1965.-1970.). Spomen ploču podižu župljani prigodom stote obljetnice župe 1972.

Poslije mise o. Provincijal je otkrio ovu spomen ploču i zahvalio sadašnjem župniku fra Boni Krndelju i župljanima što su fra Krešu toliko voljeli i još uvijek vole i nisu dopustili da njegovo djelo i uspomena ode u zaborav. 

- Svojom zahvalnošću fra Kreši vi ste dokazali ne samo da je on bio velik i plemenit, nego da ste i vi ljudi plemenita i zahvalna srca, rekao je Provincijal u svojoj zahvali.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0