Blagoslov polja tijekom povijesti

Od apostolskih vremena pa tijekom stoljeća, što potvrđuje praksa, blagoslovi polja su povezani uz sve masovnija okupljanja vjernika i pobožno obavljanje blagoslova. 

U vrijeme pape Grgura Velikog (590.-604.) obavljale bi se procesije na blagdan sv. Marka (25. travnja) u kojima se zazivao Božji blagoslov za polja i usjeve i molilo se za odvraćanje štetnih i zlih sila. Drugi oblik zaziva blagoslova i zaklinjanja štetnih sila jesu procesije koje su se obavljale tri dana prije blagdana Kristova uzašašća. 

Zazivi Božjeg blagoslova na polja i usjeve osobito su njegovani u srednjem vijeku, a u našim sredinama je to nastavljeno posebno nakon rušenja crkava i samostana.

U Hercegovini je to počelo oko 1500. godine. Bez sakralnih objekata, preživjeli katolici slave svete mise i obavljaju blagoslove polja na grobljima. Jednom riječju groblja postaju svetišta i okupljališta vjernika na molitvu i zazivanje Božjeg blagoslova i popratnoga slavlja i tako ostaju stoljećima sve do danas. 

Na tim svetištima pod otvorenim nebom katolici su nad zemnim ostacima svojih pređa učvršćivali vjeru i zdušno zazivali Božji blagoslov.

fra Andrija Nikić / framost.com

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0