Održan 11. po redu Križni put na Đubrane


U nedjelju, 2. travnja je po ugodnom i lijepom vremenu održan 11. po redu Križni put na Đubrane. Pobožnost Križnog puta je započela u 14 sati a predvodio ju je mjesni župnik župe Potoci don. Josip Galić. Uz molitvu, nekoliko stotina vjernika je hodočastilo, dva sata hoda, usponom, od prve do četrnaeste postaje križnog puta.

Ove godine je uistinu bilo dosta mladih i djece u procesiji na Đubrane. Neki ovaj put danas koriste za rekreaciju tijela, a neki za rekreaciju duha. Đubrani su poznati ne samo po Đubranskim mučenicima iz turskoga doba, nego i iz vremena Domovinskoga rata. Ovuda je vodio “Put spasa”, koji je bio jedini izlaz u slobodu za stotine Bjelopoljca koji su bili u ratnome okruženju.

“Put spasa” vodio je preko Vojna, Đubrana, Graba, Plužnog Doca, Vejzovića, Podivačja, Goranaca, Mostara, zapadne Hercegovine prema Dalmaciji. Ideju za postavljanje postaja Križnoga puta pokrenuo je župnik don Jakov Renić 2006. godine. Tada je u dužini od 4,5 kilometra postavljeno 14 drvenih križeva koji su s vremenom dotrajali te su zamijenjeni 2013. godine betonskim križevima.
Đubrani su malo, danas raseljeno, mjesto na Raškoj Gori. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća u ovome selu bilo je oko 250 stanovnika, imalo je i školu. U ovom raškogorskom selu danas živi tek 12 stanovnika. Većina nekadašnjih mještana odselilo se u Mostar i u obližnje Vojno.

Nakon Drugoga svjetskog rata Raška je Gora imala oko 1500 stanovnika. Prema službenom popisu stanovništva iz 1991. godine Raška Gora (bez Vojna) imala je 236 stanovnika. Nalazi se između planine Čabulje i rijeke Neretve. Graniči sa selima Vrdi i Goranci. Prostire se na relativno velikoj površini i sastoji se od više zaselaka: Domazeti, Sirge, Podivačje, Željetuša, Trolokve, Vukovine, Prikoje, Vituša, Kruševica, Veliki Dolac, Vezovići, Plužni Dolac, Povine i Orašine koji pripadaju župi Goranci, a zaseoci Vojno, Đubrani i Bučići od 1935. godine župi Potoci.

A. M. Dedić
 
 
Share:

Business

Popular Posts

Razmišljate o gradnji kuće, prostora ili o dizajnu interijera a nemate ideja !? Tu je 3D 2D Project