Svibanj – Gospin mjesec


Svibanj – Gospin mjesec: Započeli smo svibanj. Svibanj je mjesec cvijeća i drugih proljetnih ljepota. Katolici ga, uz listopad, dva najljepša mjeseca u godini, posvećuju na čast Blažene Djevice Marije.

Mjesec svibanj – mjesec koji je, uz listopad, na poseban način posvećen Blaženoj Djevici Mariji. U svibnju, kažu, priroda oblači svečano ruho. Mnoge biljke cvjetaju. Sve niče i raste. Sve to je nama lijepo, jednostavno lijepo. U kršćanskoj tradiciji mjesec svibanj je stoga postao vrijeme posebnog štovanja Marije. Svibanj je, dakle, mjesec koji nas poziva na zajedništvo s Majkom koja nas približava Isusu. Krunica je evanđeoska molitva. Iz evanđelja crpi predmet otajstava i poglavite svoje oblike. Nadahnjuje se na Evanđelju kako bi vjernicima ponudila stav s kojim je moraju moliti, započinjući od radosna Anđelova pozdrava i Marijina „da“.

U  svibnju na čast Blažene Djeviee Marije katolici u domaćinstvima prave oltariće. Na oltarić se stavlja Gospina slika ili Gospin kip. Gospa se na oltariću kiti cvijećem. Obično je to cvijeće iz našeg dvorišta, s našeg polja. Oltariću posvećuje pozornost cijela obitelj, a posebno djeca.

U večernja doba oko oltarića se okuplja obitelj, moli se na čast BD Mariji krunica, litanije i druge Gospine molitve.

Mjesec svibanj spontano je posvećen Blaženoj Djevici Mariji, jer je mjesec ljepote, mjesec buđenja života, a nitko nije ljepši od Marije; nitko nije pjevao životu kao Marija, zato je njoj posvećen svibanj. Mislim da je najvažniji trenutak svibnja u kući otkriti marijansku molitvu, poglavito moljenje svete Krunice. Nekad je Krunica bila glavna molitva kršćanske obitelji, s Krunicom je svršavao svaki dan. Moleći zajednički Krunicu, obitelj se osjeća Božjim narodom, osjeća se kao jedna osoba: osjeća otajstvo Isusa nazočnoga među onima koji su se u Njegovo ime ujedinili.

Naš župna crkva posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo.
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0