Srbi su poznati kao narod kod kojeg nijedno životno događanje ne može proći bez čašice rakije
Od rođenja, preko svadbi i slava pa sve do sahrana, rakija je prisutna u svim važnim trenucima. Ono što je manje poznato jest da upravo Srbi proizvode najbolju rakiju na svijetu.
U srcu Šumadije, u selu Viševac, smjestila se destilerija koja je proglašena trećom najmodernijom destilerijom na svijetu, odmah nakon onih u Tokiju i Kanadi. U Europi drži prvo mjesto. Upravo tamo nastaje čuvena šljivovica – najbolja rakija na svijetu, piše Kurir.
Tradicija spojena s modernom tehnologijom
Destilerija Emperus ima dugu obiteljsku tradiciju koja započinje još tridesetih godina prošlog stoljeća. Danas, uz suvremenu opremu i tehnologiju, uspješno prate svjetske trendove. No, ključ uspjeha leži u kvaliteti voća koje dolazi iz vlastitih voćnjaka na površini od 60 hektara. Na 40 hektara uzgajaju šljive, dok je na preostalih 20 hektara crvena ranka, dunja i ostalo voće.
„Velika pažnja posvećuje se svakom detalju u procesu proizvodnje kako bi se iz svakog ploda izvuklo ono najbolje. U našem asortimanu nalazi se 29 različitih destilata, ali naglasak je svakako na rakijama od šljive i dunje,“ izjavila je Aleksandra Grozdanović iz destilerije Emperus.
Svjetski uspjesi
Proizvodi ove destilerije dostupni su u Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Australiji, Kini te u svim zemljama regije. Među uglednim osobama koje su kušale ovu rakiju nalazi se i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji je dobio bocu 30 godina stare šljivovice.
Posebna pažnja posvećuje se procesu odležavanja rakije. Šumadijska šljivovica je prva i za sada jedina rakija iz Srbije sa zaštićenim geografskim podrijetlom. Odležava 18 mjeseci u hrastovim bačvama, što doprinosi njezinoj jedinstvenoj aromi.
„Naša šljivovica stara 30 godina proglašena je najboljom srpskom šljivovicom svih vremena. Proizvedena je u limitiranoj seriji od 954 boce, a jedna boca prodana je za čak 15.000 eura. Također, naša 25 godina stara šljivovica pobijedila je na eminentnim svjetskim natjecanjima, u konkurenciji od skoro 400 zemalja i 1.300 uzoraka,“ dodaje Aleksandra.
Rakija kao životni stil
Destilerija Emperus nudi jedinstvenu priliku ljubiteljima rakije da postanu dio ove priče. U posebnom trezoru destilerije mogu kupiti bačvu s odabranim destilatom, pratiti proces odležavanja i na kraju stvoriti svoj vlastiti proizvod.
„Interes za ovakav vid personalizacije je zaista velik. Kupci kolekcionari ne samo da dobivaju rakiju vrhunske kvalitete, već imaju priliku započeti vlastitu poslovnu priču,“ zaključuje Aleksandra.
Pored šljivovice, destilerija iz Šumadije bilježi uspjehe i s rakijom od dunje, koja je također osvojila brojne nagrade na svjetskoj razini. Zahvaljujući tradiciji, inovacijama i iznimnoj kvaliteti, rakije iz ove destilerije predstavljaju vrhunac srpske proizvodnje alkohola i ponos Šumadije.
Nema komentara:
Objavi komentar