Zbog čega je sve više potresa na području Hercegovine?

Na području Hercegovine zabilježeni su učestali potresi, što izaziva zabrinutost među stanovnicima

Prema dokumentu “Procjena ugroženosti područja Zapadnohercegovačke županije od prirodnih i drugih nesreća” Uprave civilne zaštite ŽZH, najznačajniji rizici potječu od potresa i mogućeg pucanja brana, što bi moglo rezultirati velikim materijalnim štetama i gubicima ljudskih života, piše jabuka.tv.

Hercegovina je seizmički aktivna zona, s prosječnim godišnjim registracijama od 3 do 4 potresa srednjeg intenziteta. Ova regija pripada zonama od 6 do 8 stupnjeva prema Mercallijevoj ljestvici, a manja podrhtavanja tla se događaju gotovo svakodnevno. Istraživanja potvrđuju da je ovo područje izrazito rizično u kontekstu potresa.

U BiH se godišnje registrira oko 1100 potresa, od kojih većina ostaje neprimijećena od strane stanovništva. Ipak, ljudi osjete prosječno deset potresa godišnje. U proteklih 104 godine, evidentirano je 1084 potresa jača od tri stupnja Richterove ljestvice. Prema prognozama seizmografa, u sljedećih 50 godina moglo bi doći do potresa intenziteta do sedam stupnjeva, dok se za narednih 100 godina očekuju razorni potresi u područjima poput Banje Luke i Trebinja.

Kako bi se smanjila ugroženost, iz Civilne zaštite ŽZH ističu potrebu za modernizacijom seizmološke mreže, koja bi omogućila sustavno praćenje i analizu seizmičkih pojava. Također, nužno je izraditi karte seizmičkog rizika, što bi doprinijelo boljem prostornom planiranju i seizmičkom projektiranju.

Zbog ozbiljnosti situacije, potrebno je prikupiti podatke o strukturi stambenog fonda i infrastrukture kako bi se procijenile potencijalne posljedice potresa na ljudstvo i materijalna dobra. Ove mjere su od suštinskog značaja za povećanje sigurnosti građana u ovom seizmički aktivnom području.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0