Papa pohvalio belgijskog kralja koji je napustio tron kako ne bi potpisao zakon o pobačaju

Papa Franjo pohvalio je belgijskog kralja Baudouina koji se odlučio privremeno odreći prijestolja radije negoli da potpiše zakon o legalizaciji pobačaja

Sveti Otac svoju je pohvalu izrekao u subotu tijekom posjeta Baudouinovom grobu izrazivši pri tome nadu da će kauza katoličkog kralja koji je vladao od 1951. do 1993. godine napredovati. Franjo je pohvalio Baudouinovu hrabrost jer je odlučio “napustiti svoje mjesto kralja kako ne bi potpisao ubojiti zakon”, prenosi bitno.net.

“Papa je pozvao Belgijance da se ugledaju na njega u ovo vrijeme kada se još uvijek donose kriminalni zakoni”, poručeno je iz Tiskovnog ureda Svete Stolice. CNA podsjeća kako komentari pape Franje o “ubojitim” i “kriminalnim” zakonima dolaze usred rasprava o tome treba li produljiti zakonsko ograničenje pobačaja u Belgiji, zemlji koja ujedno ima neke od najliberalnijih zakona o eutanaziji na svijetu.

Kada je 1990. godine pobačaj prvi put legaliziran u Belgiji, kralj Baudouin odlučio je abdicirati sa svoje dužnosti belgijskog kralja od 3. do 5. travnja kako ne bi potpisao nacrt zakona. Kad je Baudouin umro u dobi od 63 godine 1993., vladao je neprekidno 42 godine osim ta tri dana. 

U mjesecima prije donošenja zakona o pobačaju Baudouin i njegova supruga, kraljica Fabiola, hodočastili su u Loreto kako bi zamolili Blaženu Djevicu Mariju za hrabrost da se bore protiv zakona o pobačaju o kojem se tada raspravljalo. 

Kraljevski par godinama je patio jer nisu mogli dobiti dijete. Fabiola je bila trudna pet puta, ali je svu djecu izgubila tijekom trudnoće. Par je snagu usred svog križa pronalazio u euharistiji. Prema riječima kapelana belgijskog dvora, par je svakodnevno išao na svetu misu. 

Tijekom posjeta Ivana Pavla II. Belgiji 1995. godine, poljski papa također je imao riječi hvale za pokojnog kralja Baudouina. 

“Bio je veliki čuvar prava ljudske savjesti, spreman braniti Božje zapovijedi, a osobito Petu zapovijed: ‘Ne ubij’, posebno u pogledu zaštite života nerođene djece”, rekao je tada Ivan Pavao II.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0