Dolazak relikvije sv. Franje Asiškog u Mostar: Povijesni duhovni događaj

Nakon čašćenja u Ljubuškom i Širokom Brijegu, relikvija svetog Franje Asiškog bit će izložena na čašćenje u Mostaru, u Franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla, u nedjelju, 20. listopada 2024. godine

Vjernici će imati priliku sudjelovati na svečanoj Svetoj misi, koju će predvoditi provincijal hercegovačkih franjevaca fra Jozo Grbeš u 9:30 sati, dok će relikvija biti dostupna za čašćenje od 7 do 12 sati.

U životu sv. Franje ističu se tri mjesta: Porciúncula, La Verna i Greccio. Mi fratri u Hercegovini također imamo sveta tri mjesta: Humac, Široki Brijeg i Mostar. Upravo na ova će tri mjesta doći relikvija, istaknuo je humački gvardijan i župnik fra Dario Dodig uz naglasak kako je ovo velika čast. 

Ova izuzetna relikvija stiže iz svetog Samostana u Asizu i čuva se u srebrnom relikvijaru iz 17. stoljeća. U relikvijaru se nalaze relikvije I. i II. stupnja, uključujući tkaninu natopljenu krvlju svetog Franje. Ova tkanina datira iz 1224. godine, kada je Franjo na brdu La Verna doživio mistično iskustvo i primio stigme – rane nalik Kristovim, koje je nosio na svom tijelu do kraja života.

Posebno je značajan detalj da je ova relikvija zapravo rubac koji je prije 800 godina bio položen na Franjinu stigmu, ranu na njegovim prsima. Ovaj svetac, čije su djelo i duh ostavili neizbrisiv trag u povijesti Katoličke crkve, i danas nadahnjuje milijune vjernika širom svijeta.

Ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku za duhovno obogaćenje i povezivanje s duhovnom baštinom svetog Franje Asiškog, koji i danas zrači svojim primjerom poniznosti, siromaštva i ljubavi prema svim Božjim stvorenjima.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0