Što jedemo? Zabrinjavajući trendovi kvalitete hrane u BiH

U Bosni i Hercegovini sve je više proizvoda koji ne zadovoljavaju postavljene standarde kvalitete, a to uključuje i hranu i piće, pa čak i igračke

Unatoč očekivanjima potrošača da će proizvodi koje kupuju biti sigurni, ispravni i povoljne cijene, tržište se suočava s ozbiljnim izazovima. Nažalost, sve češće se povlače proizvodi zbog opasnosti po zdravlje, što potrošačima stvara dodatnu nesigurnost, piše Večernji list BH.

Jedan od recentnih slučajeva je povlačenje keksa “Najljepše želje cookies noisette”, koji je proizveden od strane kompanije Atlantic Štark d.o.o. Beograd. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavijestila je javnost o mogućoj prisutnosti stranih tijela u navedenim proizvodima. Potrošači koji su ih kupili mogu ih vratiti na prodajna mjesta i dobiti povrat novca.

Osim toga, na bh. tržištu se našla i voda “Studena” iz Hrvatske, koja može biti štetna za zdravlje zbog prisutnosti crnog taloga. Ova situacija dodatno naglašava potrebu za strožim kontrolama kvalitete hrane i pića.

U proteklom periodu povučeni su i drugi proizvodi koji su predstavljali rizik za potrošače. Tjestenina bez glutena iz Rumunjske sadržavala je mikotoksine, dok je konzervirani grah iz Italije imao dijelove miša. Također, proteinski krekeri brenda Yukybio imali su nedeklarirani mliječni protein, a ražovo brašno iz Litve prekoračilo je dozvoljene količine okratoksina A.

Ove informacije su od ključne važnosti, jer ukazuju na slabosti u lancu opskrbe i nužnost boljih inspekcija i regulativa kako bi se osigurala sigurnost potrošača.

Pored hrane, rizici se javljaju i kod drugih proizvoda. Dječje igračke, poput laserskih pištolja i pokazivača, povučene su zbog potencijalne opasnosti od ozljede oka. 

Izgleda da se Bosna i Hercegovina suočava s ozbiljnim izazovima kada je riječ o kvaliteti proizvoda na tržištu. Agencija za sigurnost hrane i druge relevantne institucije trebaju poduzeti odlučnije mjere kako bi zaštitile potrošače. Potrošači također trebaju biti informirani i oprezni prilikom kupovine, te izvještavati nadležne agencije o bilo kakvim sumnjivim proizvodima.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0