Američki kardinal Cupich i biskup Monforton slavili misu sa biskupom Palićem u Mostaru

Današnje misno slavlje u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru uz biskupa Petra Palića uveličali su čikaški nadbiskup kardinal Blase Joseph Cupich i detroitski biskup Jeffrey Marc Monforton

Svečanu Svetu misu u 11 sati predvodio je biskup Petar Palić, uz koncelebraciju kardinala Blasea Josepha Cupicha, nadbiskupa Chicaga (SAD) i biskupa Jeffreya Marca Monfortona iz Detroita (SAD), koji je predsjednik Pododbora Biskupske konferencije Sjedinjenih Država za pomoć Crkvi u srednjoj i istočnoj Europi, pišu Goranci online.

Uz njih, na misnom slavlju sudjelovali su don Stipe Gale, kancelar biskupije, don Antonio Zidrum, biskupov tajnik i don Josip Galić, župnik.

Kardinal Cupich, unuk hrvatskih iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama, trenutno boravi u Bosni i Hercegovini, gdje je svoj pastoralni pohod započeo u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, nakon čega će posjetiti Sarajevo i Banju Luku. Rođen 19. ožujka 1949. u Nebraski, kardinal Cupich vuče korijene s obje strane obitelji iz Hrvatske. Čikaška nadbiskupija, na čijem je čelu, jedno je od najvažnijih biskupskih sjedišta u SAD-u. Chicago, treći najveći grad u SAD-u, dom je više od 2,8 milijuna ljudi, od kojih su gotovo trećina katolici. Od 1924. svaki nadbiskup Chicaga postao je i kardinal, a papa Franjo imenovao je kardinala Cupicha u kardinalski zbor 2016. godine.

Biskup Jeffrey M. Monforton, rođen 5. svibnja 1963. u Detroitu, služi kao predsjednik Pododbora za pomoć Crkvi u srednjoj i istočnoj Europi od 2019. godine. Član je uprave Papinskog sjevernoameričkog ureda te Odbora za ekumenska i međureligijska pitanja pri Biskupskoj konferenciji SAD-a.

Svečanost je dodatno obogatila prisutnost Katedralnog zbora na čelu s don Draganom Filipovićem, a don Josip Galić krstio je malenu Lorenu. Na izlasku iz crkve, među okupljenima se moglo čuti: "Koja čast da ti na krštenju budu dva biskupa i kardinal."

Na kraju misnog slavlja, kardinal Cupich obratio se okupljenima i udijelio im svoj blagoslov. U svojem govoru posebno je istaknuo značaj krštenja male Lorene: "Dijete je uvijek znak nade i poticaj zajednici da izvuče ono najbolje iz nas. Hvala obitelji na daru nade koji ste podijelili s nama danas." Kardinal je podsjetio na dugogodišnju podršku koju američki katolici pružaju Crkvi u srednjoj i istočnoj Europi te izrazio zahvalnost za vjeru koju su mnogi katolici, uključujući i njegove pretke, ponijeli iz ovih krajeva.

“Na početku želim čestitati roditeljima djeteta koje je kršteno. Dijete je uvijek simbol znaka nade i znaka za zajednicu da izvuče ono najbolje i najbitnije u nama. Hvala obitelji za dar nade koje ste podijelili danas sa nama. Kao što je biskup Petar rekao na početku, danas sam ovdje sa biskupom Monfortonom i sa Jennifer Healy u ime Američke biskupske konferencije. U protekla tri desetljeća crkva u Americi preko raznih prikupljanja pomaže crkvu u Istočnoj Europi. To je čin solidarnosti, ali isto tako to je podsjetnik nama katolicima u Americi da dar vjere koju imamo, dana nam je upravo iz ovog dijela Europe. Pomažući vama danas, odajemo počast našoj prošlosti. To je iznimno i za mene osobno jer je svih mojih četvero baka i djedova s majkine i tatine strane iz Hrvatske. Zato sam ovdje da izrazim solidarnost i zahvalim za vašu duboku vjeru”, rekao je kardinal Blasé Jospeh Cupich.

 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0