Simpozij povodom 160. obljetnice kipa Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu

Povodom značajne obljetnice, na Širokom Brijegu će se održati simpozij u čast 160. godišnjici postojanja kipa Blažene Djevice Marije. Ovaj simpozij će se održati 7. i 8. rujna 2024. godine, piše jabuka.tv.

Detalji simpozija

Simpozij će započeti 7. rujna u dvorani Franjevačkog samostana Široki Brijeg. Ovaj događaj okupit će stručnjake, vjernike i kulturne radnike kako bi se raspravilo o značaju kipa te njegovom utjecaju na vjenike i širu kulturnu baštinu. Drugi dan, 8. rujna, u 11 sati, bit će služena svečana sveta misa u čast obljetnice, što će dodatno obogatiti svečanosti.

Važnost kipa

Kip Blažene Djevice Marije, poznat i kao Širokobriješka Gospa, predstavlja stoljetni simbol vjere i kulturne baštine Širokog Brijega. Ovo djelo nepoznatog talijanskog kipara iz sredine 19. stoljeća nedavno je restaurirano, vraćeno je u izvorni izgled i boje, uključujući haljinu u prepoznatljivoj rozoj boji. Restauracija je obuhvatila čišćenje kipa od dugogodišnjih nakupina prašine i masnoća, čime je ponovno istaknuta njegova izvorna ljepota i značaj.

Organizacija i partneri

Simpozij organiziraju Franjevački samostan Uznesenja BDM Široki Brijeg, Grad Široki Brijeg, Hrvatski mariološki institut i Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Ovi partneri udružuju svoje resurse i stručnost kako bi obilježili ovaj važan jubilej i potaknuli dublje razumijevanje kulturnog i duhovnog značaja kipa.

Pozvani su svi zainteresirani da se pridruže ovom važnom događaju i doprinesu proslavi ovog značajnog jubileja.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0