Mjesec je rujan: Početak jeseni i novih početaka

Danas je prvi dan rujna, deveti mjesec gregorijanskoga kalendara, i 22. nedjelja kroz godinu

Dok se mnogi vežu uz tradicionalno uvjerenje da je rujan ime dobio po 'rujnom vinu', istina je da naziv nema nikakve veze s vinom ili jesenskim plodovima. Ime "rujan" potječe od staroslavenske riječi "rjujь", što znači "rika", budući da se vjerovalo kako u tom mjesecu jeleni posebno glasno riču. Stoga, rujan nosi u sebi prizvuk prirode i divljine, povezan s jelenima, a ne s plodovima vinograda, pišu Goranci online.

Rujan, ili kako se još naziva po latinskom podrijetlu, septembar, nosi poseban značaj u životima mnogih. On označava početak nove školske i akademske godine, simbolizira nove početke, nove odluke i prekretnice. To je mjesec kada se mnogi vraćaju svojim uobičajenim obavezama nakon ljetnih odmora, ulazeći u novi ritam života.

Za katolike, rujan je također bogat blagdanima i pomendanima jer je rujan – mjesec svetaca koji su svoj život posvetili siromasima. Već 5. rujna slavimo spomen na svetu Majku Tereziju iz Kalkute, čija je ljubav prema bližnjemu postala simbolom nesebične službe. Nekoliko dana kasnije, 8. rujna, slavi se blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, poznat i kao Mala Gospa. Ovaj blagdan podsjeća vjernike na početak života Majke Isusove, čije je rođenje donijelo nadu svijetu.

Posebno značenje ima i 14. rujna, kada se obilježava Uzvišenje svetoga Križa, a u Mostaru se istoga dana prisjećamo posvete mostarske katedrale. Ovi blagdani, ispunjeni duhovnim značenjem i okupljanjem vjernika u mostarskoj Prvostolnici.

Krajem mjeseca, 21. rujna, župa sv. Mateja apostola i evanđelista na Rudniku slavi svog zaštitnika. To je prilika za okupljanje vjernika u slavlju i molitvi, te proslavi svetog Mateja, koji je poznat kao evanđelist i jedan od Isusovih apostola.

Osim vjerskih blagdana, rujan donosi i tradicionalne poslove. U Goranačkom kraju, mjesec rujan je vrijeme kada se počinju otkopavati ili vaditi krompiri. Ovaj posao simbolizira kraj ljeta i početak priprema za nadolazeću jesen i zimu, kada će plodovi napornog rada tijekom godine osigurati hranu i blagostanje u hladnijim mjesecima.

Rujan je, dakle, mjesec bogat značenjem i simbolikom. On nas podsjeća na važnost prirode, vjere i zajedništva, ali i na neizbježne cikluse života koji nas vode kroz promjene i nove početke.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0