Lani je pelet koštao i više od 600 maraka, a sada oko 450 KM

Na tržištu Republike Srpske trenutačno je velika ponuda peleta, ali su i cijene niže od 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu, ističu proizvođači i dodaju da je potražnja jako mala, a tržište prezasićeno

Naime, kako kažu sugovornici Nezavisnih, prošle godine u ovom razdoblju pelet je koštao i više od 600 maraka, dok je sada cijena peleta oko 450 KM, pišu Nezavisne novine.

Naime, kako je za Nezavisne rekao Igor Andrić, tajnik Udruge šumarstva i prerade drva u Gospodarskoj komori Republike Srpske, cijena peleta po toni kreće se od 350 do 450 KM, ovisno o proizvođaču, ali i o kvaliteti, ali i ovisno o tome imaju li tvrtke uključen prijevoz u cijenu. - Budući da se približavamo sezoni grijanja, možda proizvođači peleta sada imaju nešto više posla - kazao je Andrić. 

Ističe da su sadašnje cijene peleta niže za 20-30 posto u odnosu na prošlu godinu. Iz kompanije Drvoprodex Banje Luke kazali su da kod njih pelet, koji se prodaje u paleti teškoj tonu i 50 kilograma, košta 466 KM s prijevozom. - Oko 20 KM je jeftinija varijanta kada kupac dolazi samostalno po robu, kazali su iz ove tvrtke. Ističu da je zanimanje kupaca za kupnju solidno. 

- Na svakodnevnoj razini primamo narudžbe, ali u posljednje dvije-tri godine upravo zbog blagih zima manja je potražnja - ističu iz Drvoprodexa i dodaju da kupci doslovno dokupljuju pelet te da ne kupuju velike količine. 

- Što se tiče cijena peleta, sada iznosi 466 KM, u jednom razdoblju lani je bila i 609 KM - ističu iz ove tvrtke. Iz tvrtke Ensa BH iz Srpca su za Nezavisne kazali da su skladišta ovih poduzeća puna, upravo zbog zabrane izvoza. - Naše tržište je prezasićeno i veliki broj proizvođača ne proizvodi pelet zato što ima ogromne zalihe na lagerima. Nije nikako dobra situacija za nas proizvođače, a i potražnja je jako slaba ove godine, kazali su iz Ensa BH. Kako su rekli, pelet je lani koštao 560 KM, dok je ove godine cijena 450 KM.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0