Australija planira zabraniti društvene mreže maloljetnim osobama

Australija planira zabraniti maloljetnicima korištenje društvenih mreža zbog zabrinutosti da platforme poput Instagrama i TikToka negativno utječu na fizičko i mentalno zdravlje mladih

Premijer Anthony Albanese najavio je uvođenje probnog razdoblja za provjeru dobi u narednim mjesecima, prije nego što zakon stupi na snagu. Njegova vlada razmatra minimalnu dob između 14 i 16 godina, prenosi N1.

"Roditelji žele da im djeca manje koriste telefone i više se bave fizičkom aktivnošću. Slažem se s njima," izjavio je Albanese, dodajući kako je "ovaj korak potreban." Kina, Francuska i nekoliko saveznih država SAD-a već su uvele zakone koji ograničavaju korištenje društvenih mreža među maloljetnicima zbog rizika od cyber-nasilja, nerealnih standarda ljepote i sličnih problema. Kritičari smatraju da ovakve mjere ugrožavaju pravo mladih na izražavanje i privatnost. 

Profesor Daniel Angus s Queenslandskog sveučilišta nazvao je predloženu zabranu "nepromišljenom" i "populističkom". Prema njegovim riječima, zabrana bi mogla štetiti mladima jer bi ih mogla usmjeriti na manje sigurne digitalne prostore i ograničiti njihovu društvenu povezanost, navodi se u tekstu objavljenom na Al Jazeeri.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0