VIDEO Tijelo svete Terezije Avilske i dalje je neraspadnuto

Tijelo svete Terezije Avilske i dalje je neraspadnuto, potvrdio je generalni postulator Reda bosonogih karmelićana o. Marco Chiesa nakon što je u srijedu, u samostanu Alba de Tormes, otvoren sarkofag u kojem se čuva tijelo svetice

„Danas je otvoren grob svete Terezije i potvrdili smo da se nalazi u istom stanju kao i prilikom posljednjeg otvaranja 1914. godine“, poručio je Chiesa, prenosi bitno.net.

U priopćenju karmelskog reda navodi se kako je otvaranje groba upriličeno u cilju pregleda relikvija. U istraživanju sudjeluju tri predstavnika Crkve i liječnički tim iz Italije, koji je u Rimu pregledavao i svetičino stopalo. Vatikan je dopustio istraživanje uz uvjet da posmrtni ostatci svete Tereze ne budu „ni na koji način oštećeni“. 

Nakon otvaranja groba načinjene su fotografije i rendgenske snimke relikvija. Idućih mjeseci stručnjaci bi trebali u Italiji analizirati skupljene podatke i predložiti mjere za poboljšanje konzerviranja relikvija. Prije ponovnog zatvaranja groba predviđeno je da se omogući pristupa javnosti.

Jučer su, pak, karmelićani objavili novo priopćenje u kojem su istaknuli kako su relikvije srca i ruke, koje se također štuju u samostanu u Albi de Tormes, te relikvija šake, koja se čuva u samostanu u Rondi, izvanredno očuvane. 

“Tim znanstvenika koji pod vodstvom profesora Luigija Capassa, intenzivno radi u Albi de Tormes, rekli su nam da je stanje očuvanosti relikvija izvanredno”, poručio je generalni postulator Reda bosonogih karmelićana. 

Nad njima, dodao je o. Marco Chiesa, neće biti potrebno vršiti konzervacijske mjere te će relikvije ponovno biti pohranjene u pripadajuće relikvijare. Svi relikvijari će proći kroz proces čišćenja dok će se relikvijari srca i ruke morati obnoviti. Obnova će biti izvršena tijekom 2025. godine. 

Grob svete Terezije Avilske posljednji je put otvaran 1914. godine, na želju poglavara karmelićanskog reda koji je tijekom posjeta Španjolskoj htio vidjeti njezine posmrtne ostatke. Njezino je tijelo i tada bilo „potpuno neraspadnuto“. 

Sveta Terezija Avilska 

Terezija Avilska rođena je u kastiljskom gradu Avili 1515. godine u kršćanskoj obitelji s brojnom djecom. S 20 godina odlazi u samostan karmelićanki u kojem živi prosječnim duhovnim životom. S 40 godina Terezija započinje novi život osobno te je slijedi sve veći broj sestara. Njezinom zauzetošću dolazi do reforme Karmela, nastaju tzv. bosonoge karmelićanke. Obilazi mnoge karmelske samostane provodeći reformu Reda, ženskog i muškog. U tome je imala podršku sv. Ivana od Križa. 

Posljednjih dvadesetak godina života Terezija je doživjela velika mističan iskustva. Po zapovijedi svog ispovjednika opisuje ih u svojim uglavnom autobiografskim djelima. Postaje osoba molitve kojoj za Boga nije ništa teško učiniti. Poučava druge u različitim vrstama molitve: od usmene do motrenja. Sveta Terezija je velika svetica, obnoviteljica, spisateljica, mističarka i prva žena naučiteljica Crkve.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0