Nova školska godina u HNŽ-u: Štrajk pomjerio početak škole za 9. rujna

Nova školska godina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNK), koja je trebala početi 4. rujna 2024., odgođena je zbog generalnog štrajka prosvjetnih radnika

Nakon višemjesečnih pregovora između Sindikata osnovnih i srednjih škola te Vlade HNK, nije postignut dogovor o poboljšanju uvjeta rada, što je dovelo do ovakve odluke te će se štrajk održati 4. rujna.

Prosvjetni radnici već duže vrijeme upozoravaju na loše uvjete rada, uključujući niske plaće, nedostatak materijalnih sredstava, te preopterećenost nastavnika. Unatoč pregovorima i apelima, Vlada HNŽ- nije uspjela ponuditi zadovoljavajuće rješenje, što je rezultiralo odlukom o stupanju u generalni štrajk.

Generalni štrajk znači da će svi prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama na području kantona obustaviti rad, što direktno utiče na početak nove školske godine. Vlada HNK je, kako bi spriječila potpuni kolaps obrazovnog sistema, donijela odluku o odgodi početka nastave do daljnjeg.

Ovaj potez Vlade izazvao je različite reakcije u javnosti. Dok neki podržavaju radnike u njihovoj borbi za bolje uvjete, drugi izražavaju zabrinutost zbog negativnog utjecaja na učenike koji su već prošli kroz nepredvidive periode zbog pandemije i drugih kriza. Roditelji i učenici su u neizvjesnosti, pitajući se koliko će dugo trajati ova situacija i kako će se to odraziti na školsku godinu.

Očekuje se da će se pregovori između Sindikata i Vlade nastaviti u nadi da će se postići dogovor i omogućiti početak nastave. Međutim, ukoliko se ne postigne kompromis, postoji mogućnost da će štrajk trajati duže, što bi moglo dodatno zakomplicirati obrazovni proces u HNŽ-u.

Podsjetimo, zhtjev za odgodu početka nastave Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa uputili su i aktivi ravnatelja/direktora osnovnih i srednjih škola u HNŽ-u. Sukladno danas usvojenoj Odluci nastava u svim osnovnim i srednjim školama u HNŽ-u započet će 9. rujna 2024. godine. 

Vlada Hercegovačko neretvanske županije odluku od odgodi početka nastave za ovu školsku godinu donosi nakon najave generalnog štrajka svih sindikata osnovnih i srednjih škola ove županije. Štrajk je trebao započeti dva dana nakon ranije najavljenog početka ove školske godine, 4. rujna. 

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0