ALARMANTNO Povećanje srčanih i moždanih udara među mladima u Sarajevu

Sarajevo se suočava s alarmantnim trendom: sve veći broj mladih ljudi pati od srčanih i moždanih udara

Prema najnovijim podacima, dnevno se prijavljuje oko 500 pacijenata koji pate od tih ozbiljnih stanja, što ukazuje na ozbiljne zdravstvene izazove u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, piše faktor.ba.

Stručnjaci su zabrinuti zbog sve većeg broja mladih koji se suočavaju s ovim bolestima, a među glavnim uzrocima ističu stres, loše životne navike i sveprisutnu konzumaciju nezdrave hrane. Naime, visok nivo stresa povezan je s intenzivnim radnim tempom i životnim pritiscima koji su sve prisutniji u urbanim sredinama. 

Doktori upozoravaju da je potrebno hitno djelovanje kako bi se spriječila daljnja eskalacija problema. Preporučuje se promjena životnih navika, uključujući redovnu fizičku aktivnost i uravnoteženu prehranu, kao i razvoj strategija za upravljanje stresom. Također, naglašava se važnost preventivnih zdravstvenih pregleda, koji mogu pravovremeno otkriti rizike i omogućiti ranije intervencije.

S obzirom na rastući broj slučajeva, važno je da svi segmenti društva, uključujući zdravstvene vlasti, obrazovne institucije i medije, zajednički rade na podizanju svijesti i obrazovanju mladih o značaju očuvanja zdravlja i prevenciji bolesti.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0