VIDEO Čovjek na stablu snimio ogromnog poskoka


Zastrašujući prizor na Biokovu snimio je jedan čitatelj portala DalmacijaDanas. Ljubitelj prirode odlučio se opustiti u prirodi te se šetao sjevernim padinama planine Biokovo. No u jednom trenutku je vidio velikog poskoka koji se nalazio na stablu, prenosi Ljportal.

Čitatelj Dalmacije Danas nije uznemiravao zmiju i samo je sa sigurne udaljenosti snimio. “Bila je velika oko jednog metra. Možda i duža. Prizor me preplašio i nije mi bilo ugodno”, kazao nam je te se udaljio od stabla na kojem je bila otrovnica.

Poskok (lat. Vipera ammodytes) je vrsta najotrovnije i najopasnije europske zmije iz porodice ljutica. Živi na kamenitim i sunčanim područjima južne Europe i Male Azije. Područja rasprostranjenosti obuhvaćaju sjevernu Italiju, Ticino, Južnu Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Rumunjsku, Bugarsku i Malu Aziju u Kavkazu. 

U Hrvatskoj živi i na otocima: Krku, Pagu, Viru, Ugljanu, Pašmanu, Korčuli, Hvaru, Braču i Mljetu. Nalazimo ga i u Lici, na Medvednici, Žumberku, Banovini, Kordunu, Gorskom kotaru, Kalniku, Istri, Zagori i Hrvatskom Zagorju. 

Nadodajmo na kraju, vrijedi upozoriti da su u ovim mjesecima ženke poskoka najopasnije jer se nalazimo u mjesecima parenja, ali i razmnožavanja. Često ženke čuvaju svoje mlade u jajašcima i onda su posebno ove zmije opasne i osjetljive na opasnosti u ljetnim i ranojesenskim mjesecima.



Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0