Tko će obitelji Ćorić 'vratiti' zaklane ovce, i tko će zbrinuti nezbrinute pse?

Napušteni psi ili bolje rečeno neodgovorni vlasnici, već godinama problem su s kojim se suočavaju mještani naselja Bučići sjeverno od Mostara

Jedan od takvih primjera, nimalo bezazlen, jeste i onaj obitelji Ćorić, koja se bavi stočarstvom te im je to i osnovni izvor primanja. Naime, obratili su nam se prije par dana, jer više nisu znali kome, navodeći kako im je ''po tko zna koji put pas izgrizao ovcu'', piše bljesak.info.

Kakva je procedura? 

Ovaj posljednji napad jedan je u nizu, te je u samo proteklih godinu dana na ovaj način, njihovo stado ostalo bez desetak ovaca.

Obraćali su se policiji, no obzirom da se radi o psima bez vlasnika, kako im je rečeno, a i kako smo se i sami uvjerili pokušavajući saznati koja je procedura u ovakvim slučajevima, adresa za njihov problem jeste gradska inspekcija i služba za kafilerijske poslove koja djeluje pri Službi za komunalne poslove i okoliš. 

Procedura jeste takva, kako saznajemo, da bi Inspekcijska služba Grada Mostara, po nalazu veterinara koji ustvrdi da je domaća životinja ubijena na ovaj način, trebala dati nalog Komunalnom poduzeću na osnovu kojeg bi trebali ukloniti te pse, a Grad bi trebao isplatiti naknadu oštećenom, u ovom slučaju obitelji Ćorić.

U slučaju da je riječ o vlasničkom psu, koji na ovaj način usmrti domaću životinju, onda po policijskom izvještaju i nalazu veterinara, oštećeni svoju naknadu traži od vlasnika te životinje. 

Vlasnički ili lutalice? 

No procedura i realno stanje 'ne terenu', kako to često biva, nemaju mnogo dodirnih točaka. Konkretno, u ovom slučaju, o psima se, kako nam govore iz obitelji Ćorić, brinu pojedini mještani Bučića. No, kad je na njihov poziv policija tražila očitovanje tko je vlasnik ovih pasa, nitko nije reagirao. Ispada kako su psi istovremeno i lutalice i vlasnički.

Portalu Bljesak.info javila se i obitelj koja se brine o tri napuštena psa, a koji su u ovom slučaju 'optuženi' za napad na ovcu. Demantirali su navode o napadima, te naveli kako se oni brinu za te pse jer drugog rješenja nema. 

Priča se dalje odvija u smjeru 'susjedskih prepucavanja', tko je kome, kada, koliko, na čijoj zemlji i tako dalje. No, zaključak svega jeste da (ne)odgovornost onih odgovornih, kao i u svemu, prolazi neopaženo, a pitanje 'Tko će obitelji Ćorić 'vratiti' zaklane ovce, i tko će zbrinuti nezbrinute pse?' moglo bi i dalje ostati bez odgovora.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0