Danas je sv. Ilija - Ilindan, zaštitnik BiH

Crkva danas, 20. srpnja, slavi blagdan svetog Ilije - Ilindan, a kao starozavjetni prorok ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu

Sveti Ilija, prorok iz Starog zavjeta, jedan je od najznačajnijih proroka u kršćanskoj tradiciji. Njegovo ime znači "moj Bog je Jahve", a poznat je po svojoj hrabrosti, nepokolebljivoj vjeri i čudesnim djelima koja su često izazivala strahopoštovanje kod ljudi. 

Ilija je živio u 9. stoljeću prije Krista, tijekom vladavine kralja Ahaba i kraljice Izabele u Izraelu. Prema biblijskim zapisima, Ilija je bio poslan da vrati narod Izraela Bogu u vrijeme kada su mnogi bili zavedeni štovanjem Baala, poganskog boga. Njegova hrabrost i odlučnost posebno su se istaknuli u njegovom sukobu s prorocima Baala na gori Karmel, gdje je pokazao moć pravog Boga.  

Ilija nije umro običnom smrću; prema Bibliji, uznesen je na nebo u ognjenim kolima. Ovo ga čini jednim od rijetkih smrtnika koji nisu iskusili smrt. Njegova uloga u Božjem planu spasenja također je potvrđena u Novom zavjetu kada se pojavio zajedno s Mojsijem na Gori Preobraženja, razgovarajući s Isusom.  

Ilindan se slavi s posebnim žarom u mnogim krajevima, osobito u Dalmaciji, gdje se često organiziraju procesije, mise i različite svečanosti. Sveti Ilija se također štuje kao zaštitnik rudara, zrakoplovaca i vozača, zbog njegove povezanosti s vatrom i zrakom.  

Na današnji dan, vjernici se prisjećaju Ilijine hrabrosti, vjere i odanosti Bogu, te mole za njegov zagovor i zaštitu. Neka sveti Ilija bude nadahnuće svima nama da ustrajemo u vjeri i borbi za pravdu.

Sveti Ilija svečano se proslavlja u kapelaniji Masna Luka na Blidinju, u župi Posušje, u Doljanima, Veljacima, Gradini - Donjem Malom Ograđeniku, u Gornjem Brišniku, u Rostovu, Bosanskom Grahovu, župi Liskovica kod Mrkonjić grada, Metkoviću…

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0