Radio Posušje proslavio 40 godina postojanja

Prve riječi "Ovdje Radio Posušje" čule su se službeno u eteru 19. srpnja 1984. godine

Od 1975. godine u Posušju se svake godine održavala Smotra narodnog stvaralaštva "Zvuci sa kamena". Tih se godina u gradu podno Radovnja znalo okupiti više od 1200 sudionika, a suorganizator ove manifestacije bio je Radio Sarajevo, čija je ekipa na čelu sa Zlatkom Prlendom govorila kako bi Posušje kao domaćin tako velike kulturne manifestacije trebalo imati i svoju radijsku postaju. Kao jedan od urednika na Radiju Sarajevo bio je zadužen za razvoj mreže radiopostaja u BiH. Ta ideja prihvaćena je u Posušju tek 1980. godine, a svoj puni doprinos dao je dr. Mate Oreč, koji je tada ispred SSRN BiH bio zadužen za razvoj informiranja u BiH. Trebalo je napraviti zgradu za budući radio, piše Večernji list BH.

Tih godina svi Posušani koji su gradili stambene objekte i druge poslovne prostore plaćali su SIZ-u za stambeno-komunalne poslove doprinos za izgradnju skloništa. Na razini općine je dogovoreno da se iz tih sredstava izgradi centralno sklonište u Posušju, i to ispod površine zemlje, a da se u prizemlju tog objekta izgradi prostor za radiopostaju. Tako je nastala današnja zgrada Radija, koja se nedavno "preobukla" u novo, vrlo lijepo ruho, a atomsko sklonište postalo je producentski studio iz kojeg niču sve ljepši glazbeni uradci posuške mladosti.

Da bi se ubrzali ti poslovi, za direktora radija u izgradnji imenovan je Tomislav Begić, tada na radu u Narodnom univerzitetu. Godine 1984. zgrada je izgrađena, postavljeni su odašiljači - srednjovalni na Karamatića brigu i ultrakratkovalni (UKV) na zgradi Radio Posušja u gradu. Istodobno se stalno požurivalo Zlatka Prlendu i Radio Sarajevo da isporuče opremu za radijsku postaju u Posušju. Dok je trajala izgradnja objekta, stigla je i vijest da postoji oprema smještena u skladištu kod Visokog. Transportirana je do Posušja i dvije godine bila je uskladištena u prostorijama Osnovne škole u Posušju sve dok nije montirana u današnje prostore Radija. 

Prve riječi "Ovdje Radio Posušje" čule su se službeno u eteru 19. srpnja 1984. godine. Radiopostaju je otvorio tadašnji predsjednik SSRN BiH Posušje Frano Oreč uz nazočnost visokih dužnosnika iz Republike Bosne i Hercegovine, općine Posušje, gospodarstvenika i drugih. Za prvog direktora Radija Posušje imenovan je Blago Čutura. Sa samo dva novinara (Pero Crnogorac i Tihomir Begić), jednim tehničarom realizatorom (Branko Grubišić) i spikerima (Jerko Ćorić, Nada Čutura, Mirjana Mandurić...) 19. srpnja 1984. Radio Posušje otisnuo se u bosanskohercegovački eter.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0