Sveta Misa i komemoracija žrtava komunizma na Radimlji kod Stoca

Zadnju nedjelju u mjesecu svibnju, na Radimlji kod Stoca održat će se prigodna komemoracija i sveta misa za sve žrtve sa šireg područja Hercegovine, poginule i nestale sudionike Bleiburške tragedije i svih križnih putova i stratišta hrvatskih vojnika i civila s kraja Drugoga svjetskog rata i poraća. 

Ove godine sveto misno slavlje i komemoracija na Radimlji biti u nedjelju, 26. svibnja s početkom u 12.00 sati. 

Radimlja je postala simbol stradanja i mjesto pijeteta za tisuće mučki pogubljenih žrtava, gdje se svake godine u svibnju održava misno slavlje. Razdoblje od 1945. do 1946. godine obilježeno je masovnim likvidacijama kako poražene vojske tako i civila. Zanijekani, bez imena i groba upisani su u nespokojnu memoriju i na žalost vrlo često su predmet medijskih manipulacija kojima se potiču novi ciklusi nasilja. Totalitarni komunistički režim pokušao je sustavno uništiti bilo koje saznanje o ovim teškim zločinima, a nestale osobe nisu smjele biti ni spomenute. Iz velike boli rodila se velika ljubav i na njihovoj žrtvi iznikla je težnja prema demokratskom društvu. 

Do 1998. godine rađena su istraživanja na ovom lokalitetu i šire, a nastavljena su 2022. godine. Upravo ove godine, ispred oltara, svi vjernici će imati priliku vidjeti postavljenju maketu mauzoleja i vanjskog oltara. Veliki i vrijedan projekt koji se u skorije vrijeme planira realizirati na ovom lokalitetu. Idejno rješenje je već završeno i upravo se radi glavni projekt. Maketu i projekt izradili su mladi, vrhunski arhitekti u imenima Ana Bogdanović i Petar Planinić, kazali su organizatori. 

Svetu misu na Radimlji ove godine predslavit će biskup mons. Petar Palić u koncelebraciji s don Gordanom Božićem, stolačkim župnikom, te ostalim svećenicima. I ove godine organizatori očekuju velik broj vjernika kada će zajedno poslati poruku mira.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0