Preminula Olga Stoss: Humanitarka koja je pomagala BiH i Hrvatskoj

Tijekom rata, Olga je prikupila više od milijun eura pomoći za Hrvatsku i BiH, njezin rad uključivao je pomoć djeci koja su ostala bez roditelja 

Olga Stoss, poznata kao "majka prijateljstva" između Bad Homburga i Dubrovnika te počasna građanka oba grada, preminula je u 99. godini života, prenosi Večernji list BH.

Prva Hrvatica koja je dobila njemački Križ za zasluge i prva žena koja je primila najvišu nagradu Njemačkog vatrogasnog saveza, ostavila je dubok trag svojim humanitarnim radom, piše Fenix magazin.

Rođena 1924. godine u Zemunu, Stoss je nakon Drugog svjetskog rata s njemačkim suprugom pobjegla iz Jugoslavije u Bad Homburg. Preživjela je tragične gubitke sina i supruga, no unatoč tome, njezina humanitarna angažiranost nije jenjavala.

Tijekom Domovinskog rata, Olga je prikupila više od milijun eura pomoći za Hrvatsku i BiH. Njezin rad uključivao je pomoć djeci koja su ostala bez roditelja, te potporu institucijama poput dubrovačkog Doma za djecu "Maslina" i Dubrovačkim vatrogascima. Zahvaljujući njezinom trudu, Večernjakova domovnica preseljena je iz Frankfurta u Bad Homburg, gdje se održava već 17 godina. 

Na posljednjem ispraćaju, gradonačelnici Bad Homburga i Dubrovnika, Alexander Hetjes i Mato Franković, izrazili su zahvalnost Olgi Stoss za njezin nesebični rad i doprinos prijateljstvu između gradova.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0