FOTO Nevjerojatna čarobna polarna svjetlost sa Bila

Slike ovog rijetkog prirodnog fenomena stigle su iz raznih dijelova zemlje, uključujući Gorance i Bile, gdje su članovi Foto kluba Mostar uhvatili ovaj magičan trenutak

Prekrasni crvenkasto-rozi prizori polarne svjetlosti obasjali su noćno nebo Bosne i Hercegovine u petak navečer, stvarajući očaravajući spektakl koji je oduševio promatrače diljem zemlje. Slike ovog rijetkog prirodnog fenomena stigle su iz raznih dijelova zemlje, uključujući Gorance i Bile, gdje su članovi Foto kluba Mostar uhvatili ovaj magičan trenutak, pišu Goranci online.

Članovi kluba nisu propustili priliku da zabilježe jedinstven prizor na nebu, te su se na Gorancima i Bilima, nedaleko od Mostara, posvetili fotografiranju Aurore borealis. Njihove fotografije zabilježile su spektakularne nijanse ovog prirodnog fenomena, donoseći upečatljive vizualne priče o ljepoti i čudesima svemira. 

Ali, kako nastaju različite boje aurore? To pitanje vodi nas u fascinantan svijet međudjelovanja Sunčevog vjetra i Zemljine atmosfere. Različite boje aurore proizlaze iz sudara brzih, električki nabijenih čestica - iona, protona i elektrona Sunčeva vjetra - s česticama zraka u gornjim slojevima Zemljine atmosfere, obično na visinama između 90 i 150 kilometara. 

Spektar boja aurore ovisi o vrsti čestica s kojima se sudaraju i na kojoj visini se ti sudari odvijaju. Na primjer, kada se električno nabijene čestice sudare s atomima kisika na nižim visinama, rezultira to zelenom bojom valne dužine od 557,7 nm, dok se na višim visinama javlja smećkasto crvena boja valne dužine od 630 nm. Sudari s atomima dušika mogu proizvesti plavu i ljubičastu svjetlost, dodajući bogatstvo paleti boja koja kreira očaravajući prizor Aurore borealis. 

Iako je ova pojava rijetka u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da se najčešće povezuje s najsjevernijim krajevima skandinavskih zemalja, njezino pojavljivanje u petak navečer donijelo je čaroliju noćnog neba u ovaj predivni dio svijeta. 

Fotografije ovog neobičnog događaja svjedoče o ljepoti prirode i podsjećaju nas na čudesne tajne koje se odvijaju iznad nas, čekajući da budu otkrivene i uživamo u njihovom sjaju.

Fotgrafije sa Bila preuzete sa Foto kluba Mostar.

 
 
 
 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0