Blagdan je sv. Josipa Radnika i misa na Groblju mira

Uvođenjem blagdana sv. Josipa Radnika crkva želi upozoriti na onu božansku odrednicu koja kršćanskoga radnika najviše uzdiže i usavršuje

Papa Pio XII. uveo je u crkvenu godinu blagdan svetog Josipa Radnika 1955. godine i odredio da se taj blagdan slavi 1. svibnja, na Praznik rada. 

Papa Lav XIII. izdao je svoju encikliku ''RERUM NOVARUM – O NOVIM STVARIMA'' gdje je progovorio o važnosti i potrebi za poboljšanjem položaja radnika. Radnike i sve ljude skromnih životnih prilika uputio je na sv. Josipa kao uzor radnika. Josipovo tesarsko zanimanje spominje se samo u Matejevu evanđelju, gdje se opisuje Isusov povratak u Nazaret. 

''Dođe u svoj zavičaj te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: 'Odakle ovom tolika mudrost i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin?''' (Mt 13,54)

Radnik je po kršćanstvu bio častan čovjek, ponajprije po Kristu koji je radio i tako posvetio rad, a onda po onima koji su njemu bili najbliže: Marija i Josip, a bijahu radnici, ljudi koji su u trudu pribavljali svakidašnji skroman kruh. 

Uvođenjem blagdana sv. Josipa Radnika Crkva želi upozoriti na onu božansku odrednicu koja kršćanskoga radnika najviše uzdiže i usavršuje. On radeći "pridonosi povijesnom ostvarenju Božje zamisli" (usp. Pastoralnu uredbu II. vatikanskog sabora Radost i nada, br. 34), piše župa Gajnice. 

Danas, s početkom u 12:00 sati, bit će služena sveta misa u crkvi sv. Josipa Radnika na Groblju mira na Bilima. Sveto misno slavlje predvodit će fra Ivica Kyril Pavlović, član  Franjevačke provincije Bosne Srebrene te župnik župe “Imena Marijina” u Svilaju, a propovijedat će umirovljeni svećenik Vrhbosanske biskupije velečasni Pavo Brajinović, svećenik Doborskog dekanata te bivši župnik župe “Bezgrešnog srca Marijina” iz Posavske Mahale. Misno slavlje pjesmom će uveličati župni zbor iz Odžaka.


Molitva svetomu Josipu Radniku 

Slavni sveti Josipe, uzore svih radnika, izmoli mi milost obavljati svoje poslove u duhu pokore i tako zadovoljiti za svoje mnogobrojne grijehe: da ih obavljam savjesno ne obazirući se na svoje sklonosti, već jedino na dužnost; da ih izvršim sa zahvalnošću i radošću smatrajući velikom čašću što mogu naravne darove, koje mi je Bog dao, uporabiti i usavršiti u poslu; da ih obavljam uredno i mirno, umjereno i strpljivo i nikada ne uzmaknem pred umorom i poteškoćama; da ih obavljam osobito u čistoj nakani odričući se sama sebe; sve to u sjećanju na smrt i na račun koji ću morati polagati o svakome izgubljenom času, o neiskorištenim darovima, o propuštenim dobrim djelima i o taštoj samodopadnosti pri uspjehu, što tako nagrđuje djela učinjena Bogu za ljubav. Sve Isusu i Mariji za ljubav i po tvome uzoru, sveti Josipe! To neka mi bude misao vodilja u životu i na samrti. Amen.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0