VIDEO Pogledajte konačni projekt izgradnje Groblja mira na Bilima

U zagrljaju Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije, na spoju između Mostara i Širokog Brijega, prostire se visoravan Bile

Groblje mira: Spomenik istine, oprosta i pomirenja 

U ovom prirodnom amfiteatru, smješten je memorijalni centar Groblje mira - mjesto hodočašća, molitve i pijeteta, monumentalni spomenik kulture, sakralni objekt, mauzolej, ali i oaza mira i spokoja. To je mjesto gdje se budućnost miri s prošlošću i čuva dostojanstvo istine. 

Groblje mira je simbol sjećanja s pijetetom na žrtve totalitarnih režima tijekom Drugog svjetskog rata i poraća s područja Bosne i Hercegovine. Na prostoru do crkve, uzdiže se veličanstveni spomenik "Pieta - Oplakivanje Krista", remek-djelo poznatog akademskog kipara Ilije Skočibušića. Ovaj spomenik simbolizira patnju i bol zbog gubitka, ali isto tako naglašava oprost i pomirenje. 

Projekt izgradnje Groblja mira vodi Pododjel za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine u suradnji s općinskim Povjerenstvima za popis žrtava i udrugom Mir International. Ovaj projekt predstavlja višestruki angažman kako bi se očuvala povijest, sjećanje i dostojanstvo onih koji su stradali tijekom tragičnih događaja Drugog svjetskog rata. 

Groblje mira nije samo prostor za odavanje počasti žrtvama, već je i mjesto gdje se promiče mir, razumijevanje i pomirenje. Ovdje se ljudi okupljaju kako bi se prisjetili prošlosti, ali i kako bi gradili bolju budućnost temeljenu na poštovanju i razumijevanju. To je mjesto koje podsjeća na važnost suočavanja s prošlošću kako bi se iz nje izvukle pouke za budućnost. 

Groblje mira na Bilima predstavlja svjetionik nade u regiji koja je prošla kroz tamne periode svoje povijesti. Ono nas podsjeća na to da je moguće izgraditi mir i pomiriti se unatoč teškim ranim. Njegova poruka oprosta i pomirenja odjekuje mnogo šire od lokalne zajednice, dajući nadu i inspiraciju ljudima diljem svijeta. 

U srcu Hercegovine, Groblje mira postaje simbol koji povezuje ljude različitih vjera, kultura i nacija u zajedničkoj želji za mirnom i suživotom. To je mjesto koje nas podsjeća na snagu ljudskog duha i sposobnost čovječanstva da se izdigne iznad svojih najmračnijih trenutaka. Groblje mira nije samo spomenik prošlosti, već i svjetionik koji osvjetljava put prema boljoj budućnosti, jednoj ispunjenoj mirom, razumijevanjem i pomirenjem.

Projekt Groblja mira

Film Groblje mira

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0