Smanjeno zanimanje bh. državljana za iseljavanje i poslove u inozemstvu

Unatoč globalnim izazovima poput geopolitičkih napetosti, široko rasprostranjenih ekonomskih problema i pojave trendova virtualne mobilnosti tijekom proteklih nekoliko godina, preseljenje u inozemstvo radi posla i dalje ostaje san mnogih radnika diljem svijeta, s 23 posto onih koji aktivno traže poslove u drugim zemljama i 63 posto koji izražavaju spremnost za to, piše Fena.

Što se tiče državljana Bosne i Hercegovine, udio onih koji aktivno traže poslove u inozemstvu iznosi 24 posto, prema novoj studiji Boston Consulting Group (BCG) u suradnji sa The Stepstone Group i The Network, na temelju odgovora više od 150.000 radnika iz 188 zemalja. 

Prema istraživanju, koje je ponovljeno 2023. nakon 2018. i 2020. godine, najpopularnije destinacije za tražitelje posla globalno su Australija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka, dok su najpopularniji gradovi Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi, New York i London. Bosna i Hercegovina rangirana je na 94. mjesto kao destinacija, što je poboljšanje u odnosu na 95. mjesto iz 2018. i u usporedbi s 71. mjestom iz 2020. godine. 

Dok je 33 posto državljana Bosne i Hercegovine aktivno tražilo poslove u inozemstvu 2018. godine, taj je broj pao na 24 posto u 2023. godini, što je blizu globalnog prosjeka. Što se tiče onih mlađih od 30 godina, 23 posto bosanskih ispitanika reklo je da bi se preselilo u inozemstvo radi posla, što je znatno niža stopa od globalnog prosjeka od 32 posto.

Istovremeno, broj ljudi u Bosni i Hercegovini koji bi prihvatili poslove na daljinu, što znači raditi na daljinu za stranog poslodavca iz svoje zemlje, iznosio je 75 posto prošle godine, što je znatno više od globalnog prosjeka od 66 posto. Globalna brojka porasla je sa 57 posto u 2020. godini. 

Istraživanje je pokazalo da su financijski i ekonomski razlozi glavni pokretači za one koji razmatraju rad u inozemstvu u Bosni i Hercegovini - 78 posto državljana Bosne i Hercegovine (u usporedbi s 64 posto globalno) navelo je to kao glavni razlog. 

Drugi faktor u korist preseljenja bio je bolji kvalitet života (74 posto naspram 55 posto globalno). Također, znatno veći udio državljana Bosne i Hercegovine (67 posto) u odnosu na međunarodni prosjek (35 posto) naveo je bolje socijalno osiguranje i zdravstvene sustave kao razloge za odlazak u inozemstvo radi posla. 

U Bosni i Hercegovini, polovica onih koji rade u obrazovanju, volontiranju i neprofitnim organizacijama željela bi raditi u inozemstvu. Također, veliki postotak, 40 posto državljana Bosne i Hercegovine koji se bave ručnim i fizičkim radom ili inženjeringom i tehničkim poslovima, bili bi spremni preseliti se u inozemstvo radi posla. Državljani Bosne i Hercegovine najviše bi željeli raditi u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, ali među prvih 10 destinacija su i Slovenija, Hrvatska, Sjedinjene Američke Države, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Istraživači su također bili zainteresirani saznati zašto su se oni koji su odlučili ostati u svojim domovinama odlučili za to. Snažne emocionalne veze sa domovinom bile su mnogo jače kod ispitanika u Bosni i Hercegovini, s 44 posto, nego globalni prosjek od 33 posto. Glavni razlog za ostajanje kod kuće za državljane Bosne i Hercegovine bio je na 44 posto - baš kao i globalno na 54 posto - nemogućnost da povedu svoje članove obitelji ili partnere. Nedostatak znanja o inozemnim prilikama također je bio važan razlog koji su naveli državljani Bosne i Hercegovine. 

Oni koji traže poslove u Bosni i Hercegovini iz inozemstva uglavnom dolaze iz Saudijske Arabije, Slovenije, Turske i Srbije, navodeći dobrodošlicu i inkluzivnost kulture kao glavni razlog za preseljenje.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0